Landelijk balkon

Het is zover: tijd om je balkon te restylen! Haal het vakantiegevoel naar huis door een landelijke sfeer te creëren. Een landelijk balkon bestaat uit rustige kleuren en natuurlijke materialen. Het heeft een nonchalante uitstraling: niets is volgens een vaste structuur neergezet. Het hoeft dus niet perfect en steriel te zijn, dat geeft juist een gezellig gevoel!

In deze post lees je enkele ideeën hoe je een landelijk balkon creëert.

Landelijke beplanting

Houd rekening met de hoeveelheid zon/schaduw op je balkon. En hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan onderhoud? Het beste vraag je dus advies in een tuincentrum en kiest vervolgens binnen deze grenzen een leuke assortiment uit.

Voor een typisch landelijk effect: kies één of twee rustige themakleuren in pasteltinten (wit, roze, paars, blauw, etc). Zorg ook voor winterhard groen, zodat je balkon er in de winter ook nog fris uitziet. Er zijn verder niet veel regels, dus kies uit wat je mooi vindt! Het afwisselen van veel verschillende planten en bloemen geeft een natuurlijke en nonchalante sfeer.

Landelijke plantenbakken

Alle materialen die vroeger werden gebruikt, zijn uitermate geschikt als landelijke plantenbak. Dus kijk eens op zolder van je ouders, de plaatselijke rommelmarkt of misschien heb je zelf nog iets in de kast staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rieten manden of koffers
  • Houten kistjes of tonnetjes
  • Aardewerk potten of kommen
  • Emaille emmers of pannen
  • Hanging baskets en bakken die je aan de balkonreling hangt

Bevalt de kleur van deze materialen je niet? Schilder ze in een witte, ecru of grijze tint (of combineer wat kleuren, zoals grijsgroen of grijsblauw). Dit hoeft niet heel netjes, nonchalante kwaststroken en af en toe wat verf wegvegen maakt het extra authentiek! Lees bijvoorbeeld meer over de whitewash verftechniek. Hoe verweerder de pot eruit ziet, hoe beter. Werk het eventueel af met een beits om goed bestand te zijn tegen de weersinvloeden.

Let erop dat het materiaal geschikt is als plantenbak. Bekleed de binnenkant met plastic (een normale vuilniszak volstaat) en maak hierin wat gaatjes zodat het overtollige water weg kan. Een voorwaarde is dat de bak zelf ook een gat in de bodem heeft. Vul het aan met wat potgrond en verdeel de planten willekeurig.

Landelijke vloer

Wat past beter bij een landelijk balkon dan een houten vloer? Denk aan vlonders of gewone houten (steiger)planken. Denk er dan wel aan dat je echt hout goed moet bewerken voordat je het op het balkon kan gebruiken, i.v.m. levensduur en algvorming. Ook zal je de vloer ieder voorjaar weer een goede onderhoudsbeurt moeten geven.

Een beter alternatief is composiettegels of -planken. Dit oogt als echt hout, maar heeft niet de vervelende eigenschappen ervan. Het is relatief duur in aanschaf, maar zal op de lange termijn zichzelf terugverdienen: onderhoudsvrij, anti-slip en milieuvriendelijk. Wil je een extra speels tintje geven aan de vloer? Maak dan een combinatie van (composiet)hout met wat cementtegels! Leg de tegels wel aan de zijkant, om uitglijden te voorkomen.

Landelijke balkonmeubels

Gebruik vergelijkbare ambachtelijke materialen en kleuren als de plantenbakken:

  • Een steigerhouten bankje tegen de muur staat prachtig op je landelijke balkon. Schilder het eventueel in een white- of grey-wash en vergeet de beschermende beitslaag niet. Dek het in de winter voor de zekerheid af.
  • Een gietijzeren tafeltje met stoeltjes geeft een romantische tint aan het balkon.
  • Rieten stoelen in een witte of grijze tint passen ook perfect en belasten het balkon daarnaast niet met extra gewicht.

Brocante balkonaccessoires

Mooie kussens en gebreide of wollen dekens verhogen het comfort en maken je balkon helemaal af. En vergeet de fakkels niet voor een knusse avond! Steek ze tussen de planten in de plantenbak of zet ze in een aparte voet. Grote windlichten zijn een goede aanvulling.

Je kunt het landelijke effect vergroten door een stuk muur wit te schilderen of wit/grijs geschilderde planken aan de muur te bevestigen. Dit is vooral een goede oplossing als je een klein balkon hebt wat sterk ommuurd is met stenen. Bewerk je de muur liever niet intensief? Je kunt ook wat schermen tegen de muur vastzetten of witte rieten vouwgordijnen ophangen.

Hang een grote spiegel op en werk wat planten de hoogte in door hanging baskets. Planken aan de muur met losse accessoires in dezelfde kleurtinten kleden het geheel ook goed aan (maar let op eventuele windvlagen).

Heb je aanvullingen of extra tips? Deel ze met alle lezers via onderstaand reactieformulier!
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen