White wash met krijtverf: 5 stappen

Ben je ook zo jaloers op al die mooie white wash meubels en accessoires? Goed nieuws: je maakt ze gemakkelijk zelf! Hier vind je een vijf-stappenplan om de trotse eigenaar te worden van zo’n white wash pronkstuk.

Stap 1: kies een meubel of accessoire

Ben je uitgekeken op dat bruine kastje in de hal? Of ben je toch niet tevreden met die hoogglans salontafel? Herinner je ineens die woonaccessoires die al een jaar op zolder in een doos liggen? Als je (nog) niet zeker bent van je eigen verfkunsten, dan zijn accessoires perfect om op te oefenen.

Hout is één van de mooiste materialen voor de white wash verftechniek. De houtnerven zorgen namelijk voor een mooi geleefd en oud uiterlijk. Hoe meer open de nerfstructuur is, des te beter zal het effect zijn. Andere materialen die je kan white washen, zijn onder andere (bak)steen, kunststof, metaal, (behang)papier, cement en stuck- en pleisterwerk.

white wash meubels

Stap 2: white wash benodigdheden

De volgende spullen heb je nodig:

 • Fijn schuurpapier
 • Ammonia of wasverwijderaar (dus geen thinner, terpentine of wasbenzine)
 • Grondverf (hout, steen, papier) of een beter hechtende primer (kunststof, metaal)
 • Kwast voor grondverf/primer en vernis
 • Oude doeken die je toch niet meer gebruikt
 • Krijtverf
 • Een platte (acryl)kwast met lange haren (een roller geeft niet het gewenste effect)
 • Vernis
 • Kwastenreiniger of terpentine

Stap 3: voorbereiding

Voor krijtverf op hout gelden dezelfde voorbereidingsprincipes als voor andere verfsoorten:

 1. Ontvet de oude laklagen met ammonia om te voorkomen dat het vet niet in het schuurpapier komt en daar door diep in het hout gewreven wordt. Indien op het meubel nog een oude laag was zit, haal dit er dan af met een wasverwijderaar. Neem het daarna licht af met wat water, om alle restjes reinigingsmiddel te verwijderen.
 2. Schuur licht op met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf.
 3. Maak het stofvrij met een natte doek.
 4. Zodra het materiaal droog is, breng je de grondverf aan.

Breng op kunststof en metaal een primer aan in plaats van grondverf, anders hecht de krijtverf niet goed. Twijfel je of normale grondverf wel goed zal hechten? Neem dan voor de zekerheid een universele primer.

Ga je aan de slag met de muur (steen, stuc, pleister), dan hoef je gelukkig geen grondverf aan te brengen. Maar let op: als het een nieuwe muur is, dan is het aan te raden om het eerst voor te strijken met een roller om te voorkomen dat alle krijtverf door de muur wordt opgezogen.

Indien je behang wilt white washen, kan je deze stap overslaan en direct door naar stap 4. Zorg er wel voor dat het behang goed vast zit.

Stap 4: white washen

Indien je een duidelijke white wash structuur wilt, verdun de verf dan voor 10% met wat water. Breng de verf aan met de kwast en veeg het daarna meteen uit met een doek of spons in de richting van de houtnerf.

White wash kleine stukken tegelijk, omdat de verf anders al is opgedroogd voordat je het uit kunt vegen. Voor grote oppervlakten is het gemakkelijker om een glaceerverf toe te voegen aan de krijtverf. Dit zorgt ervoor dat de droogtijd wordt verlengd met een ruim half uur. Krijtverf is goed dekkend, dus meestal heb je maar één laag nodig.

Stap 5: afwerking (optioneel)

In tegenstelling tot wat velen denken, is krijtverf veegvast en – tot op zekere hoogte – reinigbaar. Maar sommige dingen wil je extra goed beschermen tegen vet, vocht, kringen en stoten. Denk bijvoorbeeld aan je vloer, tafel, trap, badkamermuur of keukenblad. Je moet dus een lak- of vernislaag aanbrengen. Een nadeel hiervan is dat de matte eigenschap van de krijtverf voor een groot deel zal verdwijnen. Maar in dit geval kan je beter kiezen voor functionaliteit in plaats van ‘beauty’. Voordeel: het is na deze afwerking zeer onderhoudsvriendelijk.

Krijtverf is poreus, waardoor vernis goed hecht goed en je veel keus hebt. Tegenwoordig is er vernis dat de authentieke uitstraling heeft van was, dus misschien is dat een betere optie. Ook bestaat er vernis met een extra mat uiterlijk. Vraag aan de locale verfspecialist wat de beste optie is, aangezien er veel ontwikkelingen zijn op dit gebied. Vernis breng je op dezelfde manier aan als in stap 4 is omschreven.

Extra white wash tips

Maak je liever een grey wash of wat-dan-ook wash? Bovenstaande verftechniek kan je natuurlijk ook toepassen met andere kleuren, zoals grijs, licht roze, taupe, enzovoorts. Ook kan je meerdere lagen krijtverf in verschillende kleuren schilderen.

Doorschuren is ook prachtig. Schilder je meubel met krijtverf, laat dit drogen en schilder vervolgens een andere kleur krijtverf eroverheen. Schuur het meubel licht op, vooral op plekken waar veel slijtage voorkomt (denk aan de randen en handvatten of knoppen). Hiermee bereik je de èchte antieke look.

Krijtverf kan je gebruiken in de badkamer, maar vanwege het poreuze karakter zal het veel condens opnemen. Gebruik daarom altijd een afsluitend vernis (nogmaals, helaas gaat de matte white wash look grotendeels verloren).

Wil je meer gedetailleerde uitleg en voorbeelden over de white wash verftechniek? Bestel dan het boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten voor € 19,95. Dit boek vertelt ook dat je met verf, kwast, was, kaarsvet, schuurpapier en allerlei zaken die in de meeste huishoudens wel te vinden zijn, je spullen heel gemakkelijk een oude ‘look’ kunt geven.

Daarnaast bestel je in dezelfde webshop krijtverf in 160 verschillende kleuren voor € 24,50 per liter, vernis(was) en andere benodigdheden. Goede materialen voor een prima prijs en gratis verzending boven € 50,-.

Heb jij ook tips over white wash (met krijtverf) of wil je je ervaring delen? Graag!

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen