Cementtegels: voor een prachtige mozaïekvloer
Cementtegels zijn een nieuwe trend in het interieur. Met prachtige kleuren en patronen ontstaat er een unieke vloer die er mediterraans of oud-hollands uit ziet. De tegels zijn vooral bekend uit oude boerderijen en winkels van vroeger. Je kunt je hal, toilet of keuken op deze manier een ontzettende oppepper geven, terwijl de rest van je kamer neutraal blijft. Ze zijn ook geschikt voor je buitenterras.
Cementtegels is een andere naam voor o.a. Spaanse tegels, Portugese tegels, Franse tegels, Marokkaanse tegels, mozaïektegels, decortegels, antieke tegels of oude tegels. Ze zijn duurzaam, over het algemeen handgemaakt en bestaan uit natuurlijke materialen. Bekijk een filmpje over hoe cementtegels worden gemaakt.
Hieronder vertellen we hoe je de trotse eigenaar wordt van zo’n mooie mozaïekvloer.
Vloer ontwerpen
Veel tegelleveranciers ontwerpen graag een geschikte vloer voor je en ook krijg je gericht advies. Dit is over het algemeen bij de prijs inbegrepen indien je uiteindelijk de tegels van ze koopt. Zorg ervoor dat je een goede plattegrond met nauwkeurige maten hebt van de ruimte die je wilt betegelen.
Je kunt ook een eigen ontwerp maken. Ryan’s heeft hiervoor een handige tool. Voor inspiratie is het altijd goed om eerst even een showroom binnen te wandelen.
Prijs van cementtegels
Cementtegels zijn niet goedkoop vergeleken met andere tegels. Bedenk wel dat de rest van de ruimte weinig ‘aangekleed’ hoeft te worden, dus dat bespaart geld. Daarnaast is het een echte eye-catcher, dus bepaal voor jezelf wat het je waard is!
Ga uit van een gemiddelde prijs tussen € 60,- en € 75,- per m2. Daarnaast zijn er nog genoeg mogelijkheden voor het opkopen van een oude collectie of restantpartijen. In het buitenland – zoals België – is de prijs doorgaans ook wat lager.
Cementtegels leggen
Cementtegels verschillen onderling in dikte. Ze kunnen dus niet zomaar geplakt worden zoals bij normale tegels. Meestal wordt poederlijm gebruikt, in ieder geval geen cement . Met een zak van 25 kg leg je ongeveer 7 tot 10 m2. Gebruik een grove lijmkam.
Vloerverwarming is geen probleem en de tegels zijn geschikt om te slijpen. Het patroon van de vloer komt het best tot zijn recht als de voegen niet groter zijn dan 2 mm. Gebruik alleen natuursteenvoegsel (niet zwart) en laat geen voegsel op de tegels intrekken! Laat de tegels goed drogen en dek ze niet af (er kunnen vlekken ontstaan). Is dit onvermijdelijk, gebruik dan luchtdoorlatende afdekfolie.
Castelo.com biedt een handige instructie voor het leggen van cementtegels.
Laat de vloer minimaal 24 uur (maar bij voorkeur 72 uur) drogen voordat erop gelopen wordt. Zet de vloerverwarming niet aan, maar gebruik de normale verwarming (bijvoorbeeld een kacheltje).
Het leggen van de cementtegels kan je ook uitbesteden aan een echte vakman. Op deze manier weet je zeker dat de vloer goed wordt gelegd. Vraag wel van tevoren of hij gewend is om patronen te leggen.
Cementtegels impregneren
Cementtegels zijn relatief poreus. Dit geeft geen effect op de kwaliteit (in termen van sterkte en slijtweerstand), maar het wordt wel sterk aangeraden om ze te beschermen tegen vet, wijn en andere vlekken. Impregneren houdt je vloer langer mooi en het geeft een intensere kleur aan de tegels.
- Maak de vloer allereerst helemaal schoon met grondreiniger (bijvoorbeeld R55, wat de laatste sluier verwijdert) en spoel het af met water. Laat de vloer weer helemaal drogen. Je kunt dit testen door een vetvrij papiertje een aantal uur op de grond te leggen. Trekt dit krom of wordt het vochtig? Dan is de vloer nog niet droog genoeg voor de volgende stap.
- Impregneer de tegels met vlekstop (bijvoorbeeld S34). Let op: veel problemen ontstaan later doordat er te weinig vlekstop is gebruikt, dus ben niet te zuinig. Richtlijn: gebruik minimaal één liter per 5 m2. Neem een niet-pluizende doek of lak roller en breng de vlekstop ruim en gelijkmatig aan. Herhaal de behandeling totdat het niet meer intrekt. De droogtijd is ongeveer 1 à 2 uur.
- Wanneer tegels pas gelegd zijn, kan de kleur erg afwijken. Met klinkerolie (bijvoorbeeld P30) trekt de kleur weer naar de oorspronkelijke tint toe. Breng dit met een doek of kwast ruim aan en laat het 2 tot 10 uur intrekken (de overtollige olie wrijf je weg met een doek). Belangrijk is wel dat je deze stap direct na stap 2 uitvoert, dus na de droogtijd van 1 à 2 uur! De water- en vetafstotende werking van de vlekstop begin namelijk na 6 tot 12 uur, hierna heeft het geen zin meer om de klinkerolie te gebruiken.
Bekijk een uitgebreidere omschrijving van Designtegels.nl over het plaatsen en behandelen van cementtegels.
Onderhoud cementtegels
Na het impregneren hebben de cementtegels weinig onderhoud nodig. Dweil ze met edelzeep (bijvoorbeeld P24, zeer zuinig in gebruik) of een andere neutrale zuurvrije zeep. Iedere keer dat je dweilt, bouw je de beschermlaag van de vloer verder op. Na verloop van tijd kan de vloer iets gaan glimmen.
Indien er toch hardnekkige vlekken zijn, gebruik dan weer de grondreiniger R55 en boen flink met een harde borstel.
De tegels kunnen nog een paar maanden ‘zweten’, waardoor er een witte gloed ontstaat. Dit is een natuurlijk proces en gaat vanzelf over. Belangrijk is dat je geen kalkafbrekende schoonmaakmiddelen gebruikt, zoals antikal of schoonmaakazijn. Ook geen allesreiniger, bleekmiddel of chloor. Deze middelen breken namelijk de kleurlaag van de tegels af.
Heb je aanvullende tips, ervaringen met een verkoper of weet je een leverancier met een goede prijs/kwaliteit-verhouding? Deel het met ons!
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!
6 reacties
Heb zulke tegels in mijn badkamer liggen en gekocht bij Design tegels. Leverancier heeft goede prijs/kwaliteit verhouding.
Tegels van de Tegelaer uit Oostwold nabij Leek zijn van goede kwaliteit, goed leg-, behandel- en onderhoud advies. Ze hebben een ruime keuze met mooie motieven.
Inmiddelsheb ik zelf de vloer in de gang getegeld en het ziet er perfect uit. Neem wel de tijd en werk schoon.
Goedemiddag
Ik heb een restpartijtje Portugese tegels gekocht.
De handelaar zei je kunt ze gewoon met olijfolie behandelen tegen de zon.
Want ze liggen buiten in onze tuin.
Dat doen we dus regelmatig.
Ze raken verzadigt met de olie en dat zou ook helpen tegen de vorst.
Mijn vraag aan u en het forum is of het voldoende is om ze te weren tegen de vorst.
Wel hebben wij vorstwerende voeg gebruikt.
Als u of het forum een ander middel weet hoor ik dat graag van u.
vriendelijke groeten I.A. van der Rassel
Beste Van der Rassel,
Wil je de kleuren van Portugese echt mooi houden met buitengebruik, dan zouden we zeker een kleurverdieper aanbevelen. Tevens zouden we adviseren om de tegels te impregneren.Olijfolie heeft geen enkele beschermende waarde. Voor veel meer informatie breng je een bezoekje aan onze website.
Met vriendelijke groet.
http://www.floorz.nl
Goedemiddag,
Mijn vriend en ik hebben interesse om deze tegels in de hal of om in de tuin te leggen. Nu is mijn vraag of de Portugese tegels glad worden met vorst of regen? Dit maakt de beslissing wellicht makkelijker.
Bedankt!
Met vriendelijke groet,
Marleen
Cementegels (Portugese tegels) kunnen ook buiten worden toegepast. Het is hierbij belangrijk dat ze op een goed verharde ondergrond komen te liggen zoals op beton. Daarnaast moeten de tegels geimpregneerd worden. Buiten doe je dat met een basis impregneermiddel zoals Vlekstop en afwerken met een kleurverdieper. Deze zorgt ervoor dat de tegels afgesloten worden en er geen vocht meer bij kan. Zo kunnen ze dus ook niet kapot vriezen.
Het is wel zo dat als je Portugese tegels in de open lucht plaatst waar zon en regen erbij kunnen, dat ze eerder vaal zullen worden. Het beste zou dus zijn onder een veranda of overkapping.
De tegels zijn niet geglazuurd dus ze zullen niet erg glad worden.
Jaarlijks onderhoud is belangrijk! Wijzelf spuiten ze af met een hoge drukspuit en om de 2 jaar geven we ze een nieuwe laag kleurverdieper.
Als de tegels erg vaal zijn geworden dan zijn deze nog goed op te knappen. De kleurlaag van de tegels is ongeveer 5 mm dik. Hierdoor kan je een heel dun laagje van de tegels schuren waardoor de volle kleur weer terugkomt.
Een prima middel om dit mee te doen is een marmer polijstpoeder. Dit poeder strooi je op de tegels en gaat er vervolgens overheen met een boenmachine zoals een floorboy. (met groene pad). Dit zal een microscopisch klein laagje van de tegels halen waardoor de tegels er weer helemaal als nieuw uitzien.
We raden wel aan om de tegels direct na het boenen goed na te spoelen met schoon water, te laten drogen en daarna te voorzien van een extra laag Vlekstop of Kleurverdieper.
Als je specifieke vragen hebt over jouw ruimte kan je ook contact met ons opnemen. Wij kunnen je van deskundig advies voorzien om je vloer weer te laten stralen! Op onze website vind je ook tips en filmpjes omtrent dit onderwerp.
Succes!
Designtegels.nl