«

»

Cementtegels: voor een prachtige mozaïekvloer

4.25 avg. rating (83% score) - 4 votes

Cementtegels zijn een nieuwe trend in het interieur. Met prachtige kleuren en patronen ontstaat er een unieke vloer die er mediterraans of oud-hollands uit ziet. De tegels zijn vooral bekend uit oude boerderijen en winkels van vroeger. Je kunt je hal, toilet of keuken op deze manier een ontzettende oppepper geven, terwijl de rest van je kamer neutraal blijft. Ze zijn ook geschikt voor je buitenterras.

Cementtegels is een andere naam voor o.a. Spaanse tegels, Portugese tegels, Franse tegels, Marokkaanse tegels, mozaïektegels, decortegels, antieke tegels of oude tegels. Ze zijn duurzaam, over het algemeen handgemaakt en bestaan uit natuurlijke materialen. Bekijk een filmpje over hoe cementtegels worden gemaakt.

Hieronder vertellen we hoe je de trotse eigenaar wordt van zo’n mooie mozaïekvloer.

Cementtegels inspiratie

Vloer ontwerpen

Veel tegelleveranciers ontwerpen graag een geschikte vloer voor je en ook krijg je gericht advies. Dit is over het algemeen bij de prijs inbegrepen indien je uiteindelijk de tegels van ze koopt. Zorg ervoor dat je een goede plattegrond met nauwkeurige maten hebt van de ruimte die je wilt betegelen.

Je kunt ook een eigen ontwerp maken. Ryan’s heeft hiervoor een handige tool. Voor inspiratie is het altijd goed om eerst even een showroom binnen te wandelen.

Prijs van cementtegels

Cementtegels zijn niet goedkoop vergeleken met andere tegels. Bedenk wel dat de rest van de ruimte weinig ‘aangekleed’ hoeft te worden, dus dat bespaart geld. Daarnaast is het een echte eye-catcher, dus bepaal voor jezelf wat het je waard is!

Ga uit van een gemiddelde prijs tussen € 60,- en € 75,- per m2. Daarnaast zijn er nog genoeg mogelijkheden voor het opkopen van een oude collectie of restantpartijen. In het buitenland – zoals België – is de prijs doorgaans ook wat lager.

Cementtegels leggenTafeltje cementtegels

Cementtegels verschillen onderling in dikte. Ze kunnen dus niet zomaar geplakt worden zoals bij normale tegels. Meestal wordt poederlijm gebruikt, in ieder geval geen cement . Met een zak van 25 kg leg je ongeveer 7 tot 10 m2. Gebruik een grove lijmkam.

Vloerverwarming is geen probleem en de tegels zijn geschikt om te slijpen. Het patroon van de vloer komt het best tot zijn recht als de voegen niet groter zijn dan 2 mm. Gebruik alleen natuursteenvoegsel (niet zwart) en laat geen voegsel op de tegels intrekken! Laat de tegels goed drogen en dek ze niet af (er kunnen vlekken ontstaan). Is dit onvermijdelijk, gebruik dan luchtdoorlatende afdekfolie.

Castelo.com biedt een handige instructie voor het leggen van cementtegels.

Laat de vloer minimaal 24 uur (maar bij voorkeur 72 uur) drogen voordat erop gelopen wordt. Zet de vloerverwarming niet aan, maar gebruik de normale verwarming (bijvoorbeeld een kacheltje).

Het leggen van de cementtegels kan je ook uitbesteden aan een echte vakman. Op deze manier weet je zeker dat de vloer goed wordt gelegd. Vraag wel van tevoren of hij gewend is om patronen te leggen.

Cementtegels impregneren

Cementtegels zijn relatief poreus. Dit geeft geen effect op de kwaliteit (in termen van sterkte en slijtweerstand), maar het wordt wel sterk aangeraden om ze te beschermen tegen vet, wijn en andere vlekken. Impregneren houdt je vloer langer mooi en het geeft een intensere kleur aan de tegels.

  1. Maak de vloer allereerst helemaal schoon met grondreiniger (bijvoorbeeld R55, wat de laatste sluier verwijdert) en spoel het af met water. Laat de vloer weer helemaal drogen. Je kunt dit testen door een vetvrij papiertje een aantal uur op de grond te leggen. Trekt dit krom of wordt het vochtig? Dan is de vloer nog niet droog genoeg voor de volgende stap.
  2. Impregneer de tegels met vlekstop (bijvoorbeeld S34). Let op: veel problemen ontstaan later doordat er te weinig vlekstop is gebruikt, dus ben niet te zuinig. Richtlijn: gebruik minimaal één liter per 5 m2. Neem een niet-pluizende doek of lak roller en breng de vlekstop ruim en gelijkmatig aan. Herhaal de behandeling totdat het niet meer intrekt. De droogtijd is ongeveer 1 à 2 uur.
  3. Wanneer tegels pas gelegd zijn, kan de kleur erg afwijken. Met klinkerolie (bijvoorbeeld P30) trekt de kleur weer naar de oorspronkelijke tint toe. Breng dit met een doek of kwast ruim aan en laat het 2 tot 10 uur intrekken (de overtollige olie wrijf je weg met een doek). Belangrijk is wel dat je deze stap direct na stap 2 uitvoert, dus na de droogtijd van 1 à 2 uur! De water- en vetafstotende werking van de vlekstop begin namelijk na 6 tot 12 uur, hierna heeft het geen zin meer om de klinkerolie te gebruiken.

Bekijk een uitgebreidere omschrijving van Designtegels.nl over het plaatsen en behandelen van cementtegels.

Onderhoud cementtegels

Na het impregneren hebben de cementtegels weinig onderhoud nodig. Dweil ze met edelzeep (bijvoorbeeld P24, zeer zuinig in gebruik) of een andere neutrale zuurvrije zeep. Iedere keer dat je dweilt, bouw je de beschermlaag van de vloer verder op. Na verloop van tijd kan de vloer iets gaan glimmen.

Indien er toch hardnekkige vlekken zijn, gebruik dan weer de grondreiniger R55 en boen flink met een harde borstel.

De tegels kunnen nog een paar maanden ‘zweten’, waardoor er een witte gloed ontstaat. Dit is een natuurlijk proces en gaat vanzelf over. Belangrijk is dat je geen kalkafbrekende schoonmaakmiddelen gebruikt, zoals antikal of schoonmaakazijn. Ook geen allesreiniger, bleekmiddel of chloor. Deze middelen breken namelijk de kleurlaag van de tegels af.

Heb je aanvullende tips, ervaringen met een verkoper of weet je een leverancier met een goede prijs/kwaliteit-verhouding? Deel het met ons!

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

4.25 avg. rating (83% score) - 4 votes

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.jouwwoonidee.nl/cementtegels-voor-een-prachtige-mozaiekvloer/

6 pings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>