De 5 belangrijkste woontrends 2013

Dat de gevolgen van de economische crisis niet alleen maar negatief zijn, blijkt wel uit de belangrijkste woontrends 2013. Deze trends geven juist een positieve draai aan het feit dat huizen minder makkelijk verkocht worden; ze stimuleren je om het maximale uit je huis te halen en ervoor te zorgen dat je huis ook weer echt je thuis wordt. Ter inspiratie hebben wij de 5 belangrijkste woontrends 2013 op een rijtje gezet.

1. Eyecatchers

In een ruimtelijk huis kan energie vrij stromen en is het heerlijk wonen. Toch wil je ook graag dat je huis indruk achterlaat, dat anderen zich er ook thuis voelen en dat ze geïnspireerd raken door jouw interieur.

Woontrends 2013

Dat kun je bereiken door te werken met eyecatchers. Dit zijn vaak grotere items die de aandacht naar zich toe trekken en persoonlijkheid aan een ruimte geven. Denk bijvoorbeeld aan abstracte schilderijen, een mooi beeldhouwwerk of een ander kunstwerk. Zo’n kunstwerk is in verhouding goedkoop, omdat je er maar één nodig hebt om een ruimte sfeervol te maken.

2. Romantiek

Thuis wordt weer een toevluchtsoord, waar je even los kunt komen van de onrust die overal om je heen is. Een romantisch interieur sluit daar helemaal bij aan. Roosjes, pasteltinten en barokke meubels zijn als woontrends 2013 niet meer uit huis weg te denken.

Let vooral op details, zoals sierlijke randjes en mooie motieven. Laat je inspireren door woonwinkels, maar sla ook zeker kringloopwinkels en antiekmarkten niet over. Een oud kastje (eventueel white washed) in een nieuw interieur kan soms nét dat beetje extra bieden.

Industrieel bureau in pastelkleur3. Industrieel

Wie meer ziet in een strakke inrichting, kan zich uitleven met de industriële woonstijl. Kenmerkend voor deze stijl is het gebruik van rvs, beton, aluminium, hout, leer, steen en glas. Deze trend laat veel ruimte voor eigen creativiteit.

Maak bijvoorbeeld zelf je houten kapstok of bijzettafel van steigerbuizen of experimenteer met het gieten van beton en maak eigen bloembakken of misschien zelfs een eigen aanrechtblad. Houd de basis zoveel mogelijk neutraal en verrijk deze basis met kleuraccenten.

4. Natuur

Uit de woontrends 2013 blijkt dat er weer volop mogelijkheden zijn om de natuur in huis te halen. Dat kan letterlijk, door het huis op te fleuren met planten en bloemen, maar ook door in de basis gebruik te maken van natuurlijke materialen, zoals grenen vloerdelen, een eikenhouten kast of bamboe gordijnen.Badkamer met bamboe en hout

Als je huis zich ervoor leent, is een open haard of een spekstenen kachel ook een fantastische manier om de natuur in huis te halen. Dat is ook nog eens een eyecatcher, waardoor je twee vliegen in één klap slaat.

5. Ambachtelijk of zelfgemaakt

Niets geeft zo’n sterk thuis-gevoel als zelfgemaakte dingen. Ook dit jaar zien we dit weer overal in terug. Zelfgemaakt is één van dé woontrends 2013. Leer haken of breien en maak je eigen kussens en dekens.

Deze trend leent zich overigens niet alleen voor je interieur, maar bijvoorbeeld ook voor je kledingstijl of je eten. Ben je zelf niet zo handig? Laat je dan verrassen door het handwerk van anderen.

 

1 reactie

  1. Ik had een eettafel van steigerbuizen en steigerplanken bij Eigentijdse Design Meubelen gekocht.

    Goede service en een scherpe prijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen