Het leggen van een PVC vloer: Stappenplan!

Het leggen van een PVC vloer: Stappenplan!

Ga je de vloer in je huidige woning vervangen door een PVC vloer te leggen? Dan maak je een zeer goede keuze. Een PVC vloer kent namelijk verschillende voordelen. Zo is de vloer uitermate geschikt voor vloerverwarming en werk hij geluiddempend. Om een PVC vloer te leggen, zijn er een aantal stappen die je dient te volgen. Vervolgens kun je de Click PVC vloer gemakkelijk zelf leggen. In dit artikel willen we je graag vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

Voorbereiding voor het leggen van de PVC vloer

Voordat je gaat starten met het leggen van de PVC vloer, is het belangrijk dat je er goed op voorbereid bent. Zorg er eerst voor dat je goed ondervloer PVC hebt. Het is niet altijd nodig om onder een PVC vloer een ondervloer te leggen. Als je echter een click PVC vloer kiest, is dit vrijwel altijd op een ondervloer gelegd. De ondervloer zorgt er vervolgens ook voor dat de vloer beter geluiddempend werkt. Hierdoor heeft het dus meerdere voordelen om een ondervloer te leggen. Zorg er altijd voor dat je de vloer 48 uur laat acclimatiseren in de ruimte waar je hem gaat leggen. Zo voorkom je dat de vloer snel loslaat of dat de naden groter worden.

De ondervloer leggen

Als je een PVC vloer gaat leggen, heeft de basisvloer grote invloed. Je gaat in eerste instantie alle oneffenheden van de vloer weghalen, zodat deze niet zichtbaar gaan zijn bij de hele PVC vloer. Vervolgens is het belangrijk dat de basisvloer droog en schoon is. Voordat je de PVC vloer gaat plaatsen is het slim om de ondervloer te egaliseren, zodat je zeker weet dat deze zowel stabiel als vlak is. Laat de ondervloer na het egaliseren minstens een dag drogen. Vervolgens kun je de vloer schuren en stofzuigen om de kleine oneffenheden weg te nemen.

Hoe leg je de PVC vloer precies?

Nu de ondervloer geëgaliseerd is en alle voorbereidingen  genomen zijn, is het tijd om de PVC vloer te gaan leggen. Je begint met het aanbrengen van de lijmlaag. Vervolgens plaats je de stroken PVC op deze lijm. Je legt de stroken altijd in de lengterichting van de ruimte. Zorg er tevens altijd voor dat er ongeveer 3 millimeter tussen de muur en de stroken PVC zit. Zijn er enkele stroken te lang, en wil je deze inkorten? Dan kun je hier gemakkelijk een stanleymes voor gebruiken. Je snijdt de stroken eenvoudig precies op maat. Nadat alle stroken vastgelijmd zitten, dien je de vloer te gaan walsen. Dit zorgt ervoor dat alle kleine luchtbellen in de vloer verdwijnen. Zo gaat de lijm beter binden met het PVC en krijg je het mooiste effect. Tot slot ga je de randen van de vloer afkitten of plinten plaatsen.  Nu is de PVC vloer helemaal klaar om in gebruik te nemen!

Tips voor het leggen van een PVC vloer

Om ervoor te zorgen dat de PVC vloer zo goed mogelijk ligt, hebben we nog enkele tips. Laat bijvoorbeeld eerst vloerverwarming leggen door een specialist. Onder een PVC vloer is de vloerverwarming namelijk enorm effectief, waardoor je er veel energiekosten mee kunt besparen. Vervolgens is het handig om na het leggen van de vloer enkele stroken PVC te bewaren. Mocht de vloer op plekken onverhoopt kapot gaan, kun je deze gemakkelijk vervangen met een nieuwe strook. Wil je tot slot een leuk patroon leggen in de vloer? Dan kun je kiezen voor het leggen van een visgraat PVC vloer. Hiervoor leg je de stroken schuin naar elkaar toe.

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen