Onderhoud van natuurstenen vloertegels

Vloeren zijn bepalend voor de look & feel van jouw kamer. Heb je een natuurstenen vloer of ben je van plan hiervoor te kiezen? Dan zijn deze vijf vormen van onderhoud absoluut bepalend voor de uitstraling van jouw vloer!

1. Drogen na plaatsingZwarte natuurstenen vloer

Afhankelijk van de manier waarop jouw natuurstenen vloer gelegd is, moet de vloer één tot drie maanden drogen. Deze droogtijden worden beïnvloed door weersomstandigheden, maar ook de ondergrond is bepalend voor de droogperiode.

2. Reinigen na plaatsing

Bij het afvoegen van de vloer blijft er altijd een wat grijze waas achter. Omdat het onmogelijk is om deze waas na het afvoegen te verwijderen, kun je de tegelvoer de eerste dagen na plaatsing het beste met een vochtige doek af nemen.

Tijdens de droogperiode mag je de vloer daarnaast met beperkte middelen schoonmaken. Je kunt een ‘vuiloplosser’ en/of zogenaamde ‘wash & clean’ gebruiken.

3. Eénmalige bescherming

Veel natuurstenen tegels zijn kalkgevoelig en moeten daarom na de droogperiode eenmalig geïmpregneerd worden. Impregneren doe je om de bovenlaag van de tegels vuil- en vochtafstotend te maken. Er wordt als het ware een beschermlaag aangebracht.

De manier van impregneren is echter vrijwel altijd permanent, waardoor het belangrijk is om van te voren te bedenken of je jouw natuurstenen tegels natuurlijk of kleurverdiepend wilt behandelen.

4. Periodiek onderhoud

Afhankelijk van de persoonlijke leefomstandigheden is het verstandig om de tegelvloer eens per week of eens per twee weken te dweilen. Dit kun je het beste doen met een onderhoudsproduct dat direct een bescherming geeft tegen slijten, water, vuil en olie.

5. Periodiek schoonmaken

Na verloop van tijd zal de natuurstenen vloer enigszins vet worden. Wanneer je dit merkt, doordat bijvoorbeeld voetstappen in de waslagen zichtbaar worden, kun je de vloer schoonmaken met een vuiloplosser. Begin daarna direct weer met het periodieke onderhoud. De vuiloplosser verwijdert namelijk de eerdere waslagen, waardoor de bescherming verdwijnt.

Onderhoud natuurstenen vloerNatuurstenen vloertegels zijn een natuurproduct en hebben daarom een eigen en unieke karakteristiek. Het onderhoud van de verschillende soorten is in grote lijnen hetzelfde, maar toch verdient elke soort een specifiek onderhoud!

Als jij het beste wilt voor jouw vloer, pas dan sowieso deze vijf onderhoudstips toe. En heb je door de crisis minder geld te besteden voor tegels? Ga dan eens op zoek naar goedkope vloertegels bij een tegeloutlet.

Onderhoud natuurstenen vloer: wat is jouw ervaring?

Dit artikel is geschreven door KROON Vloeren in Steen. Wil je andere lezers laten weten wat je ervan vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Of heb je aanvullende tips? Deel het met ons via onderstaand reactieformulier. Bedankt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen