Gemiddelde kosten voor een makelaar in Nederland

Gemiddelde kosten voor een makelaar in Nederland

Tegenwoordig lijkt zelf je huis verkopen de beste optie, aangezien je minder geld kwijt bent aan het verkoopproces dan als je een makelaar inschakelt. Door te kiezen voor een makelaar profiteer je echter van meerdere voordelen, zeker als je kijkt naar de huizenprijzen in 2022. Ga direct door met lezen om meer te weten over wat je gemiddeld betaalt voor een makelaar in Nederland.

Een huis kopen of verkopen

Wil je een nieuw huis kopen of wil je je huidige woning verkopen? Je kunt dan kiezen: zelf je huis verkopen of een makelaar inschakelen. Je bespaart enorm als je kiest voor zelf je huis verkopen, maar door een makelaar in te huren sta je sterker in de schoenen. De huizenprijzen in 2022 zijn namelijk hoog en makelaars kunnen dankzij hun goede onderhandelingsvaardigheden zorgen voor een mooie besparing.

Gemiddelde opstartkosten

De opstartkosten zijn de kosten die een makelaar hanteert voor de voorbereiding op de verkoop of. De gemiddelde opstartkosten in Nederland starten bij € 1.500 en kunnen oplopen tot € 5.500. Ga je zelf je huis verkopen, dan moet je deze voorbereidingen zelf treffen. Denk aan het inplannen van bezichtigingen, onderhandelen, communicatie, taxatie en dergelijke.

Gemiddelde courtage

Een verkoopmakelaar hanteert een courtage, waarbij het percentage bepaald wordt door het makelaarsbedrijf zelf aan de hand van de ervaring. Je kunt in Nederland uitgaan van een gemiddelde courtage tussen de 0,85% en 1,25% van de huisprijs. Er zijn echter ook makelaars die een courtage van 2 of 3% hanteren, wat dus veel meer is als je naar de huidige huizenprijzen in 2022 kijkt. Ga je zelf je huis verkopen, dan betaal je natuurlijk geen courtage.

Inclusief of exclusief btw?

De makelaarskosten worden meestal exclusief BTW berekend omdat de courtage op een percentage van de huisprijs is gebaseerd, wat het moeilijk maakt om het eindbedrag vooraf te berekenen. Hoe hoger de huizenprijzen in 2022, des te meer je betaalt. Zelf je huis verkopen lijkt dan de voordeligste optie.

Zijn de kosten aftrekbaar?

Met de hoge huizenprijzen in 2022 zou een besparing fijn zijn, zeker als je kiest voor niet zelf je huis verkopen. De courtage van de makelaar is helaas niet van de belasting aftrekbaar, maar er zijn wel andere kosten die je kunt aftrekken. Wil je liever niet zelf je huis verkopen, schakel dan een topmakelaar in die goed kan onderhandelen over de huizenprijzen in 2022.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen