Alles over de bouwkundige keuring
Je wilt een huis kopen en dan moet je met een hoop zaken rekening houden. Zoals het uitzoeken van nieuw meubilair en je moet goed uitrekenen wat eventueel je maandlasten gaan worden. En je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je geen kat in de zak koopt. Daarom is het belangrijk om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Met een bouwkundige keuring kom je veel meer te weten over in welke staat de woning verkeerd. Dan weet je ook precies voor welke kosten je komt te staan of dat er überhaupt sprake is van onkosten. Wil je meer weten over de bouwkundige keuring? Lees dan snel verder!
Bouwkundige gebreken
Vrijwel ieder huis heeft te maken met bouwkundige gebreken. Die door de jaren heen zijn ontstaan door gebruik, weersomstandigheden en andere zaken die de staat van een woning kunnen beïnvloeden. Iemand die zijn huis verkoopt gaat er vanuit dat zijn huis in goede staat verkeerd, maar verborgen gebreken komen alleen duidelijk naar voren als er een goede inspectie plaatsvindt. En zo’n goede inspectie vindt plaats als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren.
Waarom betaalt de koper en niet de verkoper de bouwkundige keuring?
Als koper wil je de zekerheid dat wat je koopt goed is en logischerwijs betaal je als koper dus ook de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Een goede bouwkundige keuring kost enkele honderden euro’s en dat is natuurlijk geen enorm bedrag als we spreken over een aanschaf van meer dan twee ton! Dan maakt een paar honderd euro meer of minder ook niet meer uit, maar je hebt wel meer kennis over in welke staat de woning verkeert en voor welke eventuele onkosten je komt te staan.
Op welk moment laat je de bouwkundige keuring uitvoeren?
De bouwkundige keuring laat je uitvoeren voordat je de koopovereenkomst of het voorlopige koopcontract hebt ondertekend. Het doel is immers dat bij constatering van gebreken de verkopende partij verantwoordelijk kan worden gehouden. Dan zijn er nog twee wegen te bewandelen. Je kunt natuurlijk tijdens de verdere onderhandelingen onderhandelen over dat de gebreken worden opgelost voordat je de woning koopt of je probeert de woning goedkoper aan te schaffen. Met het doel om dat geld te gebruiken om reparaties en het onderhoud te laten uitvoeren. Toch is de eerste optie de optie die ook het vaakst wordt gekozen, omdat je tegenwoordig een verbouwing niet meer kunt meefinancieren in een hypotheek.
Wie voert de inspectie uit?
De inspectie wordt uitgevoerd door niet alleen een expert, maar ook een onafhankelijk bedrijf. Veel klusbedrijven bieden een bouwkundige keuring aan, maar je kunt doorgaans beter kiezen voor een expert die zich alleen maar bezighoudt met uitvoeren van bouwkundige keuringen. Zo weet je zeker dat alles wordt gecheckt en alle gebreken worden genoteerd. Je kunt ook het beste op zoek gaan naar een inspecteur met veel ervaring en kennis. Deze zijn wel iets duurder, maar je hebt er ook meer profijt van! Je weet dan immers zeker dat de inspectie goed is uitgevoerd en dat je niet alsnog voor vervelende verrassingen komt te staan als je eenmaal in de nieuwe woning gaat wonen.
Moet je aanwezig zijn bij de inspectie?
Het is niet verplicht om aanwezig te zijn wanneer de inspectie van de woning wordt uitgevoerd, maar het advies is om er wel bij aanwezig te zijn. Zo krijg je gelijk meer inzichten in hoe het met de woning is gesteld en je kunt eventueel direct belangrijke vragen stellen. Zo heb je vrij snel ook meer zekerheid en kun je al vrij snel conclusies trekken of een koop wel of niet verstandig is.
Hoe lang duurt het opstellen van een bouwkundige keuring?
Een inspecteur kan vrij snel langskomen als je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren. De meeste professionele inspecteurs zijn er op ingesteld dat ze binnen twee werkdagen na het eerste contact al een bouwkundige keuring kunnen uitvoeren. Tijd is immers een belangrijke factor wanneer we spreken over het ondertekenen van een koopovereenkomst. Hoe lang de inspecteur bezig is met de inspectie is afhankelijk van in welke staat het huis verkeert, hoe groot en hoe oud het huis is. Logischerwijs duurt het langer als een huis ouder of groter is. Ook als er veel gebreken zijn zal de inspectie flink wat uren in beslag nemen. Als je hierbij aanwezig wilt zijn is ook het advies om je agenda leeg te maken.
Toegang tot de woning
Het is goed om te weten dat de inspecteur wel toegang moet hebben tot de woning om de inspectie te kunnen uitvoeren. Gezien het feit je (nog) niet de eigenaar bent en dus ook nog geen sleutel hebt, zul je met de verkopende partij en/of de makelaar moeten afspreken wanneer de inspectie kan plaatsvinden. Zij moeten de inspecteur toegang verlenen.