Dit worden je maandlasten als je een huis koopt

Dit worden je maandlasten als je een huis koopt

Ben jij van plan om een huis te gaan kopen? Dan zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast dat de woning natuurlijk veel geld kost om te kopen, en je wellicht een verbouwing gaat doen, krijg je ook te maken met maandlasten. Dit zijn kosten die je maandelijks voor de woning kwijt bent. Om ervoor te zorgen dat deze niet te hoog komen te liggen, is je hypotheek berekenen belangrijk. Zo weet je namelijk precies wat je aan kunt met je huidige financiële situatie.

De lasten voor de hypotheek

Een van de eerste kosten die je betaalt, zijn de hypotheeklasten. Hypotheeklasten berekenen doe je aan de hand van de hoogte van de hypotheek, de aflossing en de rente die je betaald. Altijd als je een hypotheek af gaat sluiten, wordt er gekeken naar je totale financiele situatie. Aan de hand daarvan wordt de hoogte van de hypotheek bepaald. Als je de maandlasten wilt weten voordat je in gesprek gaat met de adviseur, kun je dit gemakkelijk online checken. Hiervoor vul je een aantal gegevens in en komt er een verwachte hypotheeklast uit.

Verzekeringen betaal je ook maandelijks

Naast de hypotheeklasten, moet je nog meer kosten rekenen die maandelijks gaat betalen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende verzekeringen die je nodig hebt als je een woning hebt gekocht. Je wilt bijvoorbeeld de inboedel van je huis verzekeren voor als er iets kapot gaat door bijvoorbeeld een inbraak. Daarnaast sluit je ook een opstalverzekering af voor de woning. Er zijn vervolgens nog enkele verzekeringen die je af kunt sluiten, afhankelijk van je woning en je wensen. Deze lasten tel je natuurlijk bij de hypotheeklasten op. 

Bijkomende kosten

Ook krijg je te maken met andere kosten die gerelateerd zijn aan de woning. Als je een woning koopt, moet je namelijk zelf alle aansluitingen regelen. Denk bijvoorbeeld aan een internetaansluiting voor de WiFi, een TV aansluiting en natuurlijk een huistelefoon. Daarnaast kunnen er ook nog abonnementen bijkomen voor deze apparaten. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of Spotify. Deze moet je natuurlijk ook rekenen bij je maandelijkse vaste kosten.

Extra jaarlijkse kosten

Tot slot zijn er ook nog aspecten die jaarlijks betaald moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van de woning die opgegeven moet worden bij de belastingdienst. Vervolgens zijn er ook nog belastingen voor de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het afval dat opgehaald moet worden of het riool. Daarnaast betaal je ook nog een waterschapsbelasting voor het water dat je gebruikt. Al met al zijn er veel verschillende kosten. Zet deze op een rijtje om je precieze lasten te weten!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen