Alles wat je moet weten over limewash verf
Limewash verf is zeker niet nieuw, maar de laatste jaren is de populariteit wel enorm gestegen. Je ziet waarschijnlijk met enige regelmaat lime wash verf zonder dat je het zelf doorhebt. Bijvoorbeeld online op Instagram of Pinterest, maar ook in het het echt in hippe restaurants wordt veel gebruik gemaakt van limewash verf. In dit artikel leer je wat lime wash verf nou eigenlijk is en waar u het kan gebruiken.
Wat is limewash verf?
Lime Wash verf is gemaakt van gemalen kalksteen dat is verwarmd en vermengd met water, zo ontstaat er een kalkplamuur. Limewash verf wordt daarom ook wel kalkverf genoemd. De verf wordt eerst verouderd en vervolgens verdund met water, tot slot wordt de verf gekleurd met natuurlijke pigmenten. Limewash verf staat bekend als milieuvriendelijke verf omdat het geen VOS bevat. Een andere reden waarom steeds meer mensen voor deze verf kiezen is vanwege het vermogen om textuur te creëren en diepte toe te voegen aan muren. Als je wil dat je muren niet perfect strak zijn is dit een geschikte verf voor jou. Je kunt met lime wash verf prachtige muren met vegan en kleine kleurverschillen creëren zonder dat het veel meer tijd en moeite kost dan verven met reguliere verf. Limewash verf past vanwege het universele karakter goed in allerlei interieurstijlen, van een landelijk interieur tot een modern interieur.
Is limewash verf schadelijk voor het milieu?
Aangezien de traditionele lime wash verf gemaakt wordt van kalk en natuurlijke pigmenten is het, in tegenstelling tot andere verf, niet schadelijk voor het milieu. Ook de moderne varianten op de verf waaraan bindmiddelen worden toegevoerd maken gebruik van minerale toevoegingen die het milieuvriendelijke karakter van de verf in stand houden. Door de hoge pH-waarde van de kalk kunnen micro-organismen niet overleven, dit zorgt ervoor dat de verf hypoallergene kwaliteiten bezit.
Geschikt voor zowel binnen als buiten
Lime Wash verf is geschikt voor zowel binnen als buiten. De meeste huis verven liggen op het oppervlak, maar limewash zakt juist naar binnen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat limewash uitermate geschikt is voor poreuze oppervlakken als baksteen. Maar met een geschikte primer kun je limewash ook uitstekend gebruiken op bijvoorbeeld een gipsplaat. Het is hiervoor belangrijk dat je gaat voor een op mineralen gebaseerde primer die een oppervlak creëert waaraan kalkverf zich kan hechten. Als je lime wash verf in vochtige ruimtes aanbrengt is het verstandig om gebruik te maken van een sealer. Kalk is namelijk poreus en gevoelig voor schade door vocht en vuil. Bovendien zorgt een sealer ervoor dat je de muren makkelijker schoon kunt maken.
De kleuren
De originele vorm van limewash verf is gebroken wit. Andere kleuren worden gemaakt door natuurlijke pigmenten toe te voegen. De verkrijgbare tinten worden bepaald door wat de aarde te bieden heeft. Bruin, grijs en taupe zijn de norm. Bij het uitzoeken van de kleur is het belangrijk om je te beseffen dat limewash verf 10 keer donkerder is als het nat is. Het is dan ook belangrijk om de kleuren goed te laten drogen tijdens het testen. Een andere factor voor de kleur is de dekking van de verf. De dekking is weer afhankelijk van het aantal lagen, het advies is maximaal 3 lagen. Het is lastig om de kleur van limewash verf exact vooraf te voorspellen aangezien de kleuren afhangen van de gebruikte pigmenten, de samenstelling en de toepassing van de verf.
Het effect van limewash verf
Door het unieke effect van limewash verf kun je van de meest saaie muur iets leuks maken om naar te kijken. Je ziet lichte kleurverschillen en unieke patronen op je muur verschijnen. In lichte kleuren is het effect van de verf vaak vrij subtiel, in donkere tinten komt het effect meer naar voren.Het lichte contrast in de schaduw van de verf voegt diepte toe die je normaal alleen zou zien in een getextureerde muur. Hiermee heeft limewash verf een bijzonder effect op een vlakke muur.
Hoe breng je limewash verf het beste aan?
Om het optimale effect te creëren is het belangrijk dat je een aantal stappen volgt tijdens het aanbrengen van de verf. Voordat je begint is het allereerste belangrijk dat je gebruik maakt van een langharige kwast of een blokkwast. Gebruik nooit een roller. Stap 1 is het grondig roeren van de verf, zorg ervoor dat er geen pigment in de emmer achterblijft. Blijf ook tijdens het schilderen regelmatig de verf roeren. Stap 2, doop nu de kwast in de verf en veeg de overtollige verf van je kwast af. Je kwast mag veel verf bevatten, maar het is belangrijk dat je kwast niet druipt. Stap 3, begin nu met verven. Begin in een hoek aan de bovenkant van je muur. Gebruik willekeurige, vrije en losse streken om de verf zo ver mogelijk te verspreiden. Het is belangrijk dat je geen druppels of uitlopers achterlaat. Zorg er ook voor dat je altijd een natte rand overhoudt, zo voorkom je kleur overlays. Als de verf nat is kan het er transparant uitzien, dit is normaal. Probeer de kwast en muur niet te overladen met verf, het resultaat zal dan slecht en poederig worden. Je krijgt dan als het ware een soort poederverf. Als de verf opdroogt verdwijnt de transparantie vanzelf.
1 reactie