Zo isoleer je een spouwmuur

Je woning isoleren heeft meerdere voordelen en één daarvan is de besparing op je elektriciteitsrekening. Het isoleren van spouwmuren is een relatief goedkope manier voor het isoleren van de buitenmuren, waarbij je de investering al terugverdiend binnen 3 tot 5 jaar. Maar hoe isoleer je een spouwmuur? In dit artikel geven we daar antwoord op.
Wat is spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is het isoleren van de spouw; het lege gedeelte tussen de binnen- en de buitenmuur van een woning. Het houdt vocht buiten (anti schimmel- en condensvorming) en het heeft ook een isolerende werking. Veel woningen die zijn gebouwd na 1920 beschikken over een spouwmuur, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen verschillende soorten spouwmuren. Dit betekent dus ook dat iedere woning weer een iets andere aanpak vereist en de beste manier om spouwmuren te isoleren is door een expert.
Verschillende soorten spouwmuurisolatie
Voor het vullen van de spouw kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Inblaaswol, verlijmde parels en isolatieschuim, zijn veelgebruikte materialen voor het isoleren van een woning. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Isolatieschuim is bijvoorbeeld het duurste, maar wel het meest geschikt voor een smalle spouw. Verlijmde parels zijn het meest vochtwerend, wat interessant is als je last hebt van vochtproblemen in je woning. Inblaaswol is daarentegen het meest brandwerend en eveneens een milieuvriendelijk materiaal.
De beste manier om een keuze te maken, is door een expert in te schakelen en jouw woning te laten beoordelen. Er moet namelijk bij het isoleren van een spouwmuur ook rekening worden gehouden met eventuele spouwvervuiling, spouwen die al eerder zijn geïsoleerd, evenals smal voegwerk, allemaal zaken die het moeilijker maken om spouwmuurvulling aan te brengen. Gelukkig kunnen alle isolatiematerialen met de juiste apparatuur snel worden aangebracht.
Hoe gaat een spouwmuur check in zijn werk?
Als je erover denkt om je woning te laten inspecteren met het oog op het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie, dan zal een expert een spouwcheck uitvoeren. Dit doen ze met behulp van een kleine camera, waarvoor een paar kleine gaatjes worden geboord in het voegwerk van de muur.
Ook andere aspecten worden tijdens deze spouwcheck gecontroleerd, zoals de huidige staat van het voegwerk, of de gevelsteen geschikt is voor spouwmuurisolatie en of de woning voldoende geventileerd is. Uit dit spouwonderzoek zal naar voren komen of spouwmuurisolatie mogelijk is en welke soort isolatie het beste past bij de woning. Eventueel kan er geadviseerd worden om de spouwmuurisolatie te combineren met een andere vorm van isolatie.
Verschillen soorten woning isolatie
Spouwmuurisolatie is een populaire vorm voor het isoleren van woningen, mede dankzij de relatief lage investeringskosten. Toch kan het nodig zijn om een woning uitgebreider te isoleren, om warmteverlies tegen te gaan en vochtproblemen op te lossen.
Andere vormen van woningisolatie zijn: vloerisolatie (essentieel voor woningen met vloerverwarming), bodem of kruipruimte isolatie (in het geval van lage, vochtige kruipruimtes), en dakisolatie (om de warmte binnen te houden). Al deze methodes zijn gelukkig perfect te combineren met spouwmuurisolatie.