Bloembollen in een tweedehands jasje
De lente komt eraan! Heb je het al bijna in je bol? Met een mooi plantje haal je de lente ook in huis. En wat is een mooier symbool dan de bloembol? Deze begint als een verschrompeld bolletje, maar groeit uit tot een kleurrijke en heerlijk ruikende bloem. Kijk eens in de kast wat je kunt gebruiken als bloempot. Er is meer mogelijk dan je denkt!
Wat gebruik je als pot om de bloembollen te planten?
Alles is mogelijk. Ben je uitgekeken op een bepaalde vaas, bak of pot? Wikkel er dan wat jute, stof of breed lint omheen: dit maakt het weer zo goed als nieuw.
Andere ideeën:
- Houten kratje
- Glazen (melk)fles
- Ijzeren gieter
- Mok
- Rieten mand
- Accubak
- Voorraadpot of weckpot
- Kaarsenhouder
- Gietijzeren emmer
- Diep bord ‘van oma’
- Fruitschaal
- Klein cadeautasje
- Oude lampenkap
- Conservenblik
Test of de ‘pot’ waterdicht is, anders is het zonde dat het water op je tafel of vloer komt. Voor de zekerheid gebruik je wat (vuilniszak)plastic als beschermingslaag.
Hoeveel bloembollen?
Nu je weet welke ‘pot’ je wilt gebruiken, weet je ook de oppervlakte die bekleed moet worden. De hoeveelheid bollen hangt natuurlijk af van de grootte van de bol. Ga ervan uit dat je ze tegen elkaar zet om de pot goed te vullen. Bij het tuincentrum krijg je genoeg inspiratie om een leuke bloem uit te kiezen. Kijk wel goed of de bloembollen geschikt zijn om binnen geplaatst te worden.
Potgrond of kunstmest?
Bloembollen hebben alle voedingsstoffen al opgeslagen en daarom is extra bemesting niet nodig. Potgrond houdt lang water vast, waardoor de bloembollen niet snel verdrogen. Haal dus een zakje potgrond, dat is voldoende. Mocht je van plan zijn om de bloemen langer dan een jaar te houden, voeg dan na één jaar een voedingstablet bij (dit is gemakkelijker dan het toevoegen van kunstmest aan de potgrond).
Onderhoud
Lees de verpakking van de bollen die je gekocht hebt altijd goed. Iedere bloembol heeft behoefte aan voldoende water, dus controleer één tot twee keer per week of de potgrond nog vochtig genoeg is. Verder is het belangrijk dat de bollen op een koele en lichte plek staan (dus niet in de volle zon of naast de verwarming). Zo gaan ze het langst mee.
Succes en geniet van de lente!
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!
1 reactie
Bloembollen zijn de allermakkelijkste planten voor in de tuin! De bol heeft immers alle voeding om een bloem te vormen. Bijmesten is dan ook eigenlijk niet nodig, tenzij je wilt dat ze jaren achtereen in bloei komen. Kijk voor tips over het planten van bloembollen op: http://bloembollenkopen.nl/hoe-kweek-ik/index.html