Kaasplanken: hét alternatief voor steigerhout!

Meubels van steigerhout zijn mooi en robuust, maar nu is er een mooier én goedkoper alternatief: oude kaasplanken! Je maakt er niet alleen stevige en mooie meubels van, ook is dit hout zeer geschikt voor o.a. vloeren of restauratie.

Kaasplanken

Kaasplank eigenschappen

De kaasplanken worden gebruikt in de kaaspakhuizen, omdat hout het beste materiaal is in het rijpingsproces van kaas. Hierdoor zijn ze flink verouderd en verkleurd, wat het hout ten goede is gekomen. De planken zijn doorgaans een stuk breder dan de gemiddelde steigerhouten plank. Maar ze zijn in verschillende lengtes, breedtes en diktes beschikbaar. Ook zijn er gloednieuwe kaasplanken verkrijgbaar, die dus geen ‘ambachtelijk’ karakter hebben.

Kaasplanken schuren en/of schilderen

Bedstee van kaasplanken - VTwonenOude (originele) kaasplanken bevatten altijd de afdruk van de kaas die erop heeft gelegen. Wanneer je dit niet wilt, zul je de planken goed moeten schuren. Hierdoor wordt de plank wat minder robuust. Wanneer je de kaasplanken ook schildert, krijgen ze een nóg strakkere uitstraling. Bij aankoop hoef je dan dus niet te letten op de uitstraling en eventuele oneffenheden (aangezien je ze toch nog schuurt).

De standaard regels gelden voor het schuren en schilderen van kaasplanken. Ook kan je eventueel een white wash laag aanbrengen voor een extra landelijk en geleefd effect!

Bewerkte en onbewerkte kaasplanken (of vloerdelen) vind je o.a. bij Van der Leeden (€4,50 per plank: dikte 1,8 cm, lengte 165 cm, breedte 34 cm) of PietJonker.nl (€22,- per m2). You & Home Living levert ook kaasplanken vloeren (€15,- per m2). Voor ervaringen van klanten: zie reacties hieronder.

Let erop: als je kaasplanken wilt gebruiken als vloer, houdt er dan rekening mee dat het hout zacht is. Oftewel: stiletto’s zullen een ‘onuitwisbare indruk’ achterlaten op je vloer. Over het algemeen heeft zo’n geleefde vloer een mooie en warme uitstraling, maar bedenk van tevoren of je dit wilt.

Bekijk wat foto’s op Pinterest. Heb jij aanvullende tips of ideeën voor het gebruik van kaasplanken in je interieur? Deel het met ons via een reactie hieronder!

1 reactie

  1. Wij hebben bij Van der Leeden vloerdelen gemaakt van oude kaasplanken. Van de 100 planken die wij thuisbezorgd kregen (tegen €100,- bezorgkosten) waren er 25 ernstig beschadigd. Daarvan waren twee gebreken te wijten aan het feit dat het oude planken waren, namelijk dat de noesten eruit gevallen waren waardoor er gaten met een diameter van wel 5cm waren ontstaan. Daar hadden we natuurlijk rekening mee gehouden en extra planken besteld. Waar we niet mee gerekend hadden was dat minstens 20 planken niet (volledig) te gebruiken zijn vanwege zaagfouten en transportbeschadigingen. Van der Leeden is daar totaal niet op aan te spreken en geeft aan dat dat erbij hoort. Dat 20% van de planken door toedoen van Van der Leeden zijn beschadigd vinden wij niet redelijk, maar Van der Leeden wil geen enkele compensatie geven. Daardoor zijn wij verplicht geweest om nog meer planken bij te kopen. Hierdoor waren we duurder uit dan bij concurrenten. Voor kwaliteit en service kan men niet bij Van der Leeden terecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen