Welke houtkachel past bij jouw woning?

Welke houtkachel past bij jouw woning?

Het is een vrij bizarre tijd waarin we leven. De oorlog in Oekraïne, de recente coronapandemie en de hoge inflatie zijn enkele oorzaken. Met name de hoge inflatie is momenteel bij veel huishoudens goed te merken. Veel huishoudens moeten gericht besparen en doen dit graag op het gebied van verwarmen.

Geldt dit ook voor jou? En overweeg je daarom de aanschaf van een houtkachel? Goed bezig. Met een houtkachel ben je namelijk in staat om je woning op een duurzame en betaalbare manier te verwarmen. Je hebt hiervoor alleen hout nodig. En niet het dure gas of de dure energie.

Maar, wat voor houtkachel past nou het beste in je woning? Kies je het beste voor een Barbas houtkachel? Of kun je toch beter voor een kachel van een ander merk kiezen? Als je de verschillende kachels met elkaar vergelijkt, moet je onder meer naar het merk kijken. Dat is echter niet het enige aandachtspunt.

Plaatsing van de houtkachel

Waar wil je graag de houtkachel in je woning neerzetten? Als je dat weet, kun je op meerdere vlakken de juiste keuze maken:

  • Afmetingen. Alle soorten kachels hebben uiteraard een andere uitstraling en andere afmetingen. Als je eenmaal weet waar je de kachel wilt hebben, kun je ook bepalen hoe groot/klein de houtkachel moet worden.
  • Plaatsing. Als je weet waar je ‘m wilt hebben, kun je ook de keuze maken tussen een vrijstaande- en inbouw houtkachel. Laatstgenoemde is bijzonder fraai, maar vraagt uiteraard wel om een bepaalde ingreep. Een vrijstaande houtkachel zet je daarentegen makkelijk op de gewenste plek in je woning neer.

Vermogen en rendement

Ook is het zaak om naar het vermogen en rendement van de kachel te kijken. Idealiter wil je dat zowel het vermogen als het rendement zo hoog mogelijk zijn. Wat vooral in de praktijk blijkt, is dat de krachtigere houtkachels een hoger rendement hebben. Maar, die kachels verbruiken daardoor ook meer hout. Je hebt daardoor voor de krachtigere houtkachels een grotere voorraad hout nodig.

Soort kachel

Het is ook nog zaak om een keuze te maken tussen de verschillende soorten kachels. Zo kun je voor een normale houtkachel kiezen, een leemkachel, een speksteenkachel, een gietijzeren kachel, een stalen kachel en een pelletkachel.

Zoals uit deze opsomming blijkt, moet je goed naar het materiaal kijken. En je moet dit punt goed naast bovengenoemd punt leggen. Alle soorten houtkachels brengen namelijk een ander rendement met zich mee.

Let goed op het afvoerkanaal

Tot slot hebben we nog een belangrijke tip voor je: let goed op het afvoerkanaal. Bij een houtkachel ontstaan de nodige verbrandingsproducten die afgevoerd moeten worden. Dit gaat middels een afvoerkanaal, maar mogelijk is een rookkanaal niet in je woning aanwezig. Dan is een pelletkachel de beste optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen