Top 5 ideeën voor duurzaam wonen in een appartement

Top 5 ideeën voor duurzaam wonen in een appartement

Veel mensen denken nog dat het in een appartement moeilijk is om duurzaam te wonen. Dat is omdat het natuurlijk niet de investering waard is om een huis te laten aanpassen als het niet van jou is. Gelukkig zijn er ook een heleboel dingen die je kunt doen zonder dat ze veel geld kosten of die je gemakkelijk weer mee kunt nemen naar een eventuele volgende woning. Op deze pagina vind je een overzicht van de dingen die je misschien vandaag al wel kunt doorvoeren!

1. Kies voor een zo klein mogelijke ruimte

Als je op zoek gaat naar een nieuw appartement, moet je goed nadenken over wat je behoeftes zijn. Een gezin met twee kinderen heeft bijvoorbeeld veel meer ruimte nodig dan wanneer je als vrijgezel in je eentje gaat wonen. Zoek een woonruimte die zo klein mogelijk is, zonder dat je er oncomfortabel van wordt. Zo kun je natuurlijk best een extra kamer hebben, bijvoorbeeld om in te werken en om gasten in te laten logeren, maar twee kamers waar je niks mee doet is echt zonde. Je zal onnodig veel energie verbruiken en dat is natuurlijk niet duurzaam. Als je zoekt via een woningwebsite als Huurportaal, kun je altijd op je voorkeuren filteren. Kijk hierbij dan naar de oppervlakte, het aantal slaapkamers en het type woning. Ook is het mogelijk om een ZoekAgent in te stellen waarbij je vanzelf een melding krijgt als er een nieuwe woning beschikbaar komt die voldoet aan jouw criteria. Gemiddeld hebben woningen in Nederland een oppervlakte van 53 m2 per persoon. Hierbij hebben ouderen vaak meer woonruimte dan de jongeren, omdat die laatste groep zich meer bewust is van duurzaam leven.

Top 5 ideeën voor duurzaam wonen in een appartement
KatarzynaBialaziewych, Canav.com

2. Up- en recycle

Het continu kopen van nieuwe spullen is niet bepaald duurzaam. De volgende keer dat je een nieuw meubelstuk nodig hebt, kan het dus een goed idee zijn om eerst eens goed na te denken over wat je echt nodig hebt en of er misschien andere manieren zijn om het op te lossen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kastje om wat spulletjes in te zetten, bedenk je dan eens of je misschien een andere plek voor de spullen kunt vinden of dat je de spulletjes zelfs helemaal weg kan doen. Ook heeft iedere gemeente een dag waarop al het grofvuil buiten gezet mag worden. Welke dag dat is, kun je heel gemakkelijk online vinden. Hier zitten vaak een heleboel mooie dingen tussen die je meteen in je huis kunt zetten of alleen even kort hoeft schoon te maken of op te knappen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar belast je het milieu ook minder.

Top 5 ideeën voor duurzaam wonen in een appartement
NelleG, Canva.com

3. Kook zo veel mogelijk eenpansgerechten

Kook je nog op gas? Probeer dan om zo min mogelijk pitten tegelijkertijd te gebruiken. Op die manier voorkom je dat je ontzettend veel gas verbruikt en tegelijkertijd geef je je creativiteit een boost. Je zal zien dat het niet alleen ontzettend leuk is om al die eenpansgerechten te bedenken, maar dat je ook oprecht heel lekker kunt eten. Na een tijdje weet je precies wat je moet doen en dan kun je er ook voor zorgen dat je bepaalde ingrediënten standaard in huis hebt. Binnen no time tover jij een heerlijk en gezond gerecht op tafel. Daarbij scheelt het natuurlijk ook in de afwas, want je hoeft maar 1 pannetje af te wassen. Voor de momenten dat je het echt even niet meer weet kun je altijd nog kiezen voor een ovengerecht zoals lasagne, dat vindt echt iedereen lekker.

4. Houd warmte zo veel mogelijk vast

Bij de plaatselijke bouwmarkt koop je voor weinig geld tocht- en radiator strips, die ervoor zorgen dat alle warmte ook echt binnenblijft. Je zal ervan versteld staan als je erachter komt hoe veel warmte je verliest door kleine kiertjes bij je ramen en deuren. Om daar weer voor te compenseren moet je je verwarming hoger zetten, wat natuurlijk niet duurzaam is. Je kunt er ook over nadenken om wat meer gordijnen op te hangen, bijvoorbeeld ook bij de voordeur. Deze deur gebruik je namelijk niet zo heel vaak en via de brievenbus en andere openingen naar buiten verlies je hier wel veel warmte. Een gordijn hoeft helemaal niet duur te zijn, via de kringloopwinkel of op de markt kun je heel eenvoudig goedkope alternatieven vinden.

5. Gebruik een slimme meter

Een van de dingen die je echt zal helpen om meer duurzaam te leven is een slimme meter. Dit apparaat geeft je de hele dag inzicht in wat je verbruikt, waardoor je al snel door zal hebben welke apparaten je maar beter uit kunt laten staan. Zo ben je je er bijvoorbeeld ook niet van bewust dat apparaten zoals je koffiemachine en televisie ook energie verbruiken op het moment dat ze niet aan, maar wel stand-by staan, dit wordt ook wel het sluipverbruik genoemd. Je kunt per jaar honderden euro’s besparen door hier wat beter op te letten, zo is het bijvoorbeeld handig om dit soort apparaten aan te sluiten op een verlengsnoer met schakel, zodat je deze uit kunt zetten op het moment dat je de apparaten niet gebruikt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen