Wat verstaan we onder een woonverzekering?

Wat verstaan we onder een woonverzekering?

Wanneer je voor het eerst je eigen woning hebt of in gaat trekken in een nieuwe woning, zijn er veel zaken om je op voor te bereiden. Of je nu koopt of huurt, er komt veel op je af: je moet de koopsom of huurprijs met borg betalen, verzekeringen afsluiten en een verhuizing regelen. Ook zul je waarschijnlijk nieuwe meubels nodig hebben. Een van de verzekeringen, is een woonverzekering. Dit is erg belangrijk, maar wat is een woonverzekering precies? Wij lichten het toe.

Wat is een woonverzekering?

De woonverzekering bestaat uit een inboedel- en opstalverzekering. Met een woonverzekering verzeker je jouw woning en de spullen in de woning. Een woonverzekering zorgt ervoor dat schade aan je woning en spullen wordt vergoed in de volgende gevallen:

  • Stormschade bij minstens windkracht 7
  • Blikseminslag
  • Waterschade, bijvoorbeeld door kapotte leidingen, hevige regen, verstopt riool of een lek aquarium
  • Ontploffing of brand
  • (Poging tot) diefstal of inbraak
  • Vandalisme
  • Schade door luchtverkeer, aanvaring of aanrijding
  • Zeng-, schroei- en smeltschade

Als je een all-risk woonverzekering hebt afgesloten, ben je ook verzekerd wanneer jij of een gezinslid schade veroorzaakt door een ongelukje. Schade door natuurrampen, oorlog of roekeloosheid worden niet gedekt door een woonverzekering.

Het verschil tussen een inboedelverzekering en opstalverzekering

Een woonverzekering bestaat uit twee onderdelen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Het verschil tussen deze twee soorten verzekering is vrij simpel: een opstalverzekering sluit je af om je woning en alles wat aan je woning vastzit te verzekeren. Bijvoorbeeld je muren, een ingebouwde koelkast of de badkamer. Met een inboedelverzekering verzeker je alles wat los is in je woning, zoals je meubels, televisie, laptop en kleding. 

Waarom je een woonverzekering moet afsluiten

Met een woonverzekering ben je er zeker van dat schade vergoed wordt, wanneer het binnen de voorwaarden valt. Ook is je inboedel beschermd en verzekerd. Wanneer je een inboedel- en opstalverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om een goede verzekeraar uit te zoeken. Je kunt de inboedel- en opstalverzekering vergelijken via een vergelijkingssite, zodat je zeker weet dat je de beste verzekering voor jouw situatie kiest. Je hebt geen opstalverzekering nodig wanneer je een woning huurt, omdat de eigenaar van de woning deze verzekering af moet sluiten. Een inboedelverzekering heb je dan wel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen