Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Ben je aan het overwegen om zonnepanelen aan te schaffen als particulier, voor thuis? Dan is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen naar de voordelen en de nadelen van zonnepanelen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en kom je niet voor verrassingen te staan als je de panelen al hebt aangeschaft. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van zonnepanelen voor je op een rij, zodat je makkelijk de juiste keuze kunt maken!

De voordelen van zonnepanelen

Er zijn meerdere soorten voordelen van zonnepanelen, financiële voordelen, voordelen voor het huis en voordelen voor het milieu. We beginnen even met de financiële voordelen. Ten eerste kun je met tien zonnepanelen op je dak al honderden euro’s aan energiekosten besparen per jaar. Daarnaast kun je, als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, de overige stroom terugleveren aan de leverancier. Hier krijg je een vergoeding voor die verschilt per leverancier. Wat die vergoeding is, vind je op de website van jouw leverancier. Ten slotte heb je de kosten van zonnepanelen binnen tien jaar al terugverdiend. Een goede investering dus.

De voordelen voor je huis en het milieu

Zonnepanelen bieden ook een aantal belangrijke voordelen voor je huis. Ten eerste dragen zonnepanelen bij aan een beter energielabel voor je huis. Het energielabel is sinds 2015 verplicht voor iedereen die hun huis gaat verkopen. Een beter energielabel betekent dat je een hogere prijs kunt vragen voor je huis. Daarnaast dragen zonnepanelen van aanbieders als Solarwatt.nl bij aan een hogere waarde van je huis, net als goede isolatie of een zuinige cv-ketel. Ten slotte dalen je energiekosten aanzienlijk omdat jij jouw eigen stroom opwekt.

Dat zonnepanelen beter zijn voor het milieu, is natuurlijk al bekend. De stroom die ze opwekken is helemaal groen en duurzaam. Daarnaast verlagen zonnepanelen de CO2 uitstoot van jouw huishouden. Ten slotte maakt het geen lawaai om zonne-energie op te wekken, dus val je ook dieren in de buurt niet lastig.

Nadelen van zonnepanelen

Je bent nu op de hoogte van de voordelen van zonnepanelen, maar het is natuurlijk ook goed om te weten of er nadelen aan zitten of niet. Een nadeel dat mensen al snel noemen, is de prijs van de zonnepanelen. Je kunt dit binnen tien jaar terugverdienen, maar de aanschafprijs is niet niks. Het is een behoorlijke investering, daarom is het belangrijk dat je voor jezelf uitzoekt of je dit het geld waard vindt of niet. In sommige gevallen kun je nog subsidie krijgen voor het aanleggen van zonnepanelen, maar dat is afhankelijk van een hoop factoren. Daarnaast kun je de BTW vaak ook terugvragen, wat erg interessant is als je ondernemer of ZZP’er bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen