Hoe creëer je een industrieel interieur?

Hoe creëer je een industrieel interieur?

Het industriële interieur: een woonstijl in opkomst. Steeds vaker zie je deze op de oude lofts boven fabrieken gebaseerde woonstijl. Het is een eerlijke inrichting waar ruimte een grote rol speelt en waar het materiaal gezien mag worden.

Wat is een industrieel interieur

Een industrieel interieur is een combinatie van modern en oud. Het is een inrichting zonder randjes, kantjes en franjes. Maar het is ook geen gladde en strakke inrichting. Ruw hout, een zichtbaar gebint, uitstekende delen, het mag allemaal. Het is een interieur met stevige, robuuste meubelen, natuurlijke kleuren en weinig opsmuk.

De kleuren

Ga voor neutrale kleuren op de muren en de vloer. Daarbij kun je denken aan antraciet, lichtgrijs, lichtbruin, wit, crème en beige. Kleur mag er ook zijn in een industrieel interieur, maar dit laat je terug komen in details zoals een vaasje of een bloempot. Voor de meubelen kies je juist meer donkere kleuren, zoals zwart en donkerbruin. Shutters zwart doen het ook heel goed in een industrieel interieur dankzij hun robuuste, natuurlijke uitstraling.

De verlichting

Omdat een industrieel interieur wat donker kan overkomen is een goede verlichting belangrijk. Je wilt immers geen donkere hoekjes in je woonkamer. Grote, industriële lampen passen bij dit interieur, maar een paar goede spotjes doen het ook heel goed. Wil je verlichting waar je bij kunt lezen, maar ook gezellig een film bij kunt kijken? Kies dan voor dimbaar licht.

De accessoires

Bij de keuze voor accessoires moet je goed kijken of deze bij de industriële stijl passen. Roze kussentjes en feloranje plaids horen hier bijvoorbeeld niet bij. Ingelijste oude (zwart wit) foto’s, machineonderdelen en bijvoorbeeld een fiets aan de muur passen wel. Een driepoot lamp, metalen of terra cotta bloempotten, een hoogpolig vloerkleed, het hoort allemaal bij deze woonstijl.

Hoe creëer je een industrieel interieur?

De ruimte

Een industriële inrichting komt beter tot zijn recht met ruimte, zodat de grote objecten goed opvallen. Kies dus voor veel open plekken en zet niet alles vol meubelen. Daarmee heb je bovendien meer mogelijkheid voor natuurlijke lichtinval, dat een mooi tegenwicht is voor de robuuste, donkere uitstraling van het interieur.

De materialen

Het industriële interieur kenmerkt zich door het gebruik van ruwe materialen. Ruwe bakstenen muren bijvoorbeeld, een tafel van onbewerkt hout, meubelen met een zichtbaar metalen frame, een glazen salontafel en een leren bank of stoel waarvan je de nerven in het leer kunt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen