Slaapbank kopen – hier moet je op letten

Slaapbank kopen – hier moet je op letten

Een slaapbank is twee in één. Bed en zitbank tegelijk. Dat is lekker ruimtebesparend en meteen de belangrijkste reden om er eentje te gaan kopen. Een slaapbank is overdag een gewone bank die je voor het slapen gaan ombouwt tot een bed. Dat klinkt nogal als een klus maar dat ombouwen is eigenlijk zo gepiept. Je zoekt in het zitgedeelte van de bank naar een lus en trekt die omhoog en naar je toe. Zo trek je een deel van de bank naar voren. Dat deel druk je heel eenvoudig naar beneden. En daar staat in volle glorie dan een bed te wachten. Onder het zitgedeelte of in de armleuningen is een enkele keer bergruimte voor het beddengoed.

Slaapbank met rolsysteem

Er zijn meer systemen die je zitbank tot bed doen uitklappen. Het net aangestipte systeem hoort bij eenvoudige, vaak goedkopere slaapbanken. Nadeel van dit soort slaapbanken is de inferieure kwaliteit van het matras en de bedbodem. Als er zo nu en dan eens iemand op slaapt, hoeft dat geen probleem te zijn. Als je de slaapbank dagelijks benut kun je beter overgaan op een ander systeem. Nadelen van de goedkope slaapbank met scharnieren en rolsysteem zijn:

• slechte kwaliteit bedbodem (onvoldoende ondersteuning)

• vaak is het matras uit losse delen samengesteld (storende kieren en naden)

• vaak weinig of geen ruimte voor beddengoed

Klik-klak systeem

Iets beter dan de rolslaapbanken zijn die met een klik-klak systeem. De slaapbank heeft nu een groot matras op een frame. Zo’n frame kun je met een enkele beweging open klikken tot je een bed hebt. Op de bank is het kussen zacht; dat kun je dubbel klappen. Hoewel beter dan de rolslaapbank, is de klik-klak ook niet erg geschikt voor dagelijks gebruik. Bij dit systeem is de matras behoorlijk zacht en biedt lang niet de ondersteuning van een gewoon matras.

Slaapbank met zitkussens die je kunt stapelen

Het derde systeem bestaat uit losse kussens die je moet stapelen. Ze komen dan op de grond terecht zonder een bedbodem. Dat is niet handig want je slapende lichaam krijgt dan niet genoeg ondersteuning. Een gemiddeld los matras is veel beter dan die kussens. Dus ook dit systeem nodigt niet uit om er dagelijks op te gaan slapen.

Het klinkt ietwat ontmoedigend, zo. En dan komt er ook nog bij dat slaapbanken lekker kunnen zitten; maar dan bijna automatisch te hard zijn om goed te slapen. Of slaapbanken waar je helemaal in wegzakt maar waar je dan wel redelijk op kunt slapen. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je lichaamsgewicht. Er zullen mensen zijn die heerlijk zitten en prima slapen op een slaapbank. Vaak hebben ze dan wel gekozen voor een goede kwaliteit slaapbank. En dan komen we bij de vraag: waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaapbank?

De kwaliteit van slaapbanken herkennen

Je herkent goede kwaliteit allereerst aan het frame en het onderstel. De bodem moet van vering zijn voorzien, ongeveer zoals dat bij een boxspring ook is. Dat kan pocketvering zijn; of bonellvering (binnenvering). Het kan zelfs een lattenbodem zijn. Maar dus niet zo’n losse, houten plaat of een paar houten latjes. Is dat in orde dan kijk je naar het matras. Dat moet sg10 tot sg40 schuim hebben. Liefst schuim vanaf sg25. Zie je geen schuimmatras maar eentje met pocketvering? Dan weet je bijna zeker dat dat een goed matras is om gezond op weg te dromen. Heb je een slaapbank met binnenvering te pakken, dan weet je dat die comfortabel is en ook goed ventileert. Het uiterlijk van zo’n slaapbank lijkt nog het meest op een normale (hoek)bank.

Levensduur en prijsindicatie

Hoe vaak wil je naar een slaapbank shoppen? Met andere woorden, wat is de gemiddelde levensduur van een slaapbank. De grondslaper doet het wat dat betreft het slechtst. Dat is het systeem met de losse kussens. Zou je daar dagelijks op gaan liggen (en dat moet je dus niet willen), dan geeft het polyether het vaak na een dik half jaar al op. De schimmel bewijst dat. Een slaapbank met een lattenbodem onder het matras verlengt de levensduur. Gebruik je zo’n bank elke nacht om te slapen, dan moet je denken aan een jaar of twee. Bij een binnenvering- of pocketveringmatras heb je minstens vier tot vijf jaar plezier van je slaapbank. Ga je voor de allerbeste kwaliteit, reken dan op tien jaar of meer. Kwaliteit kost natuurlijk. Een perfecte slaapbank wordt bij de kassa afgeslagen voor meer dan € 1300. Een heel goedkope slaapbank heb je voor iets meer dan € 100. Voor rond de € 400 heb je eentje van vaak goede kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen