Wanneer vervang ik houten boeiboorden?

Wanneer vervang ik houten boeiboorden?

In Nederland is het gebruikelijk om het dak van een woning af te werken met boeiboorden. Dit is in feite niets meer dan een plank die de dakconstructie beschermt tegen het weer. Omdat boeiboorden zich vaak op grote hoogte bevinden, zijn er maar weinig mensen die hiernaar omkijken. Zonde, want je moet boeiboorden tijdig vervangen om schade aan je woning te voorkomen. Daarom zetten we hier een aantal situaties op een rijtje waarin een houten boeiboord aan vervanging toe is.

Rot of schimmel

Boeiboorden worden blootgesteld aan weer en wind. Zijn de randen van jouw dak afgewerkt met hout? Dan is het belangrijk om hier extra alert op te zijn. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat houten boeiboorden gaan rotten. Daarnaast kan er schimmelvorming optreden. Als je niet op tijd ingrijpt, kan dit uiteindelijk tot schade aan de dakconstructie leiden. Reden genoeg om zo nu en dan een blik te werpen op de staat van houten boeiboorden als je het ons vraagt.

Scheuren

Als houten boeiboorden al behoorlijk oud zijn, kunnen er na verloop van tijd scheuren komen Zit er slechts een klein scheurtje in één van de boeiboorden? Dan kun je de scheur eerst proberen te herstellen. Dit is niet verstandig als het om een grote scheur gaat. In dat geval is het beter om het houten boeiboord volledig te vervangen. Bij grote scheuren ben je vaak al te laat voor reparatie. 

Loslatende verf

Zie je vanaf de grond dat de verf van houten boeiboorden loslaat? Dan denk je misschien dat het tijd is voor een schilderbeurt. Je kunt proberen om de boeidelen op te lappen, maar het is beter om ze te vervangen. Wanneer verf of andere afwerking loslaat, betekent dit vaak dat een boeiboord aan vervanging toe is. Wacht hier niet te lang mee, want anders kan de dakconstructie beschadigen.

Houten of kunststof boeidelen?

Zijn de boeidelen van jouw woning aan vervanging toe? Dan kom je voor een keuze te staan. Vroeger werden de boeiboorden vaak alleen in hout uitgevoerd, maar tegenwoordig kun je ook voor kunststof kiezen. Als je boeidelen van hout hebt, gaat jouw voorkeur misschien weer uit naar dit materiaal. Hout heeft weliswaar een warme uitstraling, maar er zitten ook aardig wat nadelen aan. Zo moet je boeiboorden van hout sneller vervangen en ben je meer tijd kwijt aan onderhoud.

Hout kan gaan rotten door vocht en verkleuren door zonlicht. Vandaar dat je het regelmatig moet bewerken en opnieuw moet schilderen om het mooi te houden. Dit is bij kunststof boeiboorden niet aan de orde. Dit materiaal neemt namelijk geen vocht op en is niet gevoelig voor uv-licht, waardoor het mooi blijft zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Maak je kunststof boeiboorden één keer per jaar schoon? Dan beleef je er jarenlang plezier aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen