Zo verduurzaam jij je huis in 4 stappen

Zo verduurzaam jij je huis in 4 stappen

Wil jij je energiekosten verlagen? Je ecologische voetafdruk verkleinen? Of gewoon je huis verbeteren? Dan is het verduurzamen van je huis een goede stap. Verduurzamen kan in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Zo kun je zelf kiezen hoe je je huis verduurzaamd. Wil je weten hoe? Wij geven je 4 mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Laat je inspireren en zit er deze winter warmpjes bij.

Stap 1: Zonnepanelen

Een veel gezette stap in het verduurzamen van een huis is het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via zonnecellen. Het opwekken is milieuvriendelijk en biedt een groot voordeel voor je elektriciteitsrekening. Zonnepanelen zijn een goede investering die je vaak binnen 10 jaar kunt terugverdienen. Wist je dat zonnepanelen ook de waarde van je huis verhogen? Wil je zonnepanelen aanschaffen, maar heb je niet genoeg geld voor de aanschaf ervan? Dan kun je in sommige gevallen een lening aangaan voor zonnepanelen.

Stap 2: Warmtepomp

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om je huis te verwarmen. Ze kunnen zowel verwarmen als koelen, zodat je er het hele jaar profijt van hebt. Aangezien een waterpomp een alternatief is op een cv-ketel, en dus gasloos is, kun je van de overheid subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp.

Stap 3: Isoleren

Een huis dat niet goed geïsoleerd is, verliest warmte tijdens de koude maanden, en zorgt ervoor dat warmte tijdens de zomer gemakkelijk je huis binnenkomt. Daarnaast kan slechte isolatie zorgen voor tocht. Een goede manier om energieverspilling tegen te gaan, is dan ook om je huis goed te isoleren. Dit is goed voor je energierekening maar het heeft ook andere voordelen. Zo heb je een verminderde kans op schimmelvorming, heb je minder last van geluidshinder en gaat de waarde van je huis omhoog. Isoleren kun je op verschillende manieren doen. Denk aan dakisolatie, muurisolatie en isolerende ramen en deuren.

Stap 4: Alle kleine beetjes helpen

Heb je niet zoveel zin om grote, ingrijpende of dure veranderingen te doen in je huis? Dat hoeft ook niet. Alle kleine beetjes helpen. Bespaar water door minder lang te douchen of je douchekop, toilet en kraan anders in te stellen. Er zijn veel waterbesparende trucjes en apparaten, die ervoor zorgen dat je minder water verbruikt. Een andere manier is door je gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Schakel lichten en apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn. Vervang niet zuinige apparaten door zuinige apparaten met een hoog energielabel. Zo zorgen alle kleine beetjes ervoor dat je verduurzaamt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen