Wanneer kun je muurverf op hout wel en niet gebruiken?

hout verf

Als je een fan bent van klussen en dingen zelf maken, dan heb je je gegarandeerd wel eens afgevraagd of het mogelijk is om te kunnen verven met muurverf op andere oppervlakken dan muren zelf. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld houten meubels van Wicker tuinmeubels, houten balken of houten lambrisering. Dit is een logische vraag, aangezien het immers ‘muurverf is. Wellicht weet je al dat muurverf wel gebruikt wordt op oppervlakken zoals behang, plafond, gipsplaten of muren van beton. Maar, kun je muurverf ook gebruiken voor houten oppervlakken? In deze blog beantwoord ik vragen die je mogelijk zou kunnen hebben met betrekking tot muurverf en houten oppervlakken. Daarna kun jij hopelijk met een gerust hart verder klussen.

Kan muurverf op hout?

Ten eerste de belangrijkste vraag: kan muurverf op hout? Het simpele, korte antwoord hierop is ja. Ja, het is mogelijk om muurverf aan te brengen op hout. Hiermee kun je een bepaalde uitstraling proberen te bereiken. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat muurverf wel minder krasvast en slijtvast is in vergelijking met beits of houtverf. Daarnaast is het in enkele gevallen ook af te raden om muurverf te gebruiken op houten oppervlakken. Dit gaat om gevallen waarin de ruimte vochtig is.

Waar moet je rekening mee houden?

Zoals ik net al zei is het meest simpele en korte antwoord: ja, je kunt muurverf gebruiken op hout. Toch zijn er wel bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden als je dit wilt uitvoeren. Hiervoor heb je gelezen dat het af te raden is om muurverf op hout te gebruiken in vochtige ruimtes. Verder is het verstandig om rekening te houden met de vraag of het hout binnen of buiten is en of het hout al een keer eerder behandeld of geverfd is. Dit zijn vragen die in deze blog worden besproken, maar eerst vertel ik je waar muurverf eigenlijk voor is gemaakt.

Waar is muurverf voor gemaakt?

Eigenlijk is muurverf niet gemaakt voor het toepassen op hout, ondanks dat dit dus wel mogelijk is. Je kunt namelijk wel muurverf op hout aanbrengen en het zal hechten. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, dan is het slim om te kijken voor bepaalde lakken die specifiek gemaakt zijn voor hout. Dan weet je zeker dat je goed zit. Dit soort lakken zijn vaak gemaakt op basis van terpentine of op waterbasis.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat muurverf barsten kan vertonen bij temperatuurverschillen. Hout kan namelijk uitzetten en krimpen als het warmer en kouder wordt. Doordat het hout krimpt en uitzet zal de muurverf barsten en scheuren vertonen. Het hangt wel af van de grootte van het houten meubel. Voornamelijk als het gaat om kleine meubels zoals een houten krukje zal het op zich meevallen met de barsten en scheuren in de muurverf. Bij grotere houten meubels zal dit eerder wel zichtbaar zijn.

Zoals al enkele keren voorbij is gekomen wordt het afgeraden om muurverf te gebruiken in vochtige ruimtes. Voorbeelden van dergelijke ruimtes zijn een toilet of badkamer. Dit komt doordat hout het vocht in deze ruimtes opneemt en vervolgens weer opdroogt. De muurverf zal dat barsten en scheuren doordat het hout krimpt en uiteenzet. 

Echter is het niet verstandig op muurverf te gebruiken in vochtige ruimtes zoals een badkamer of toilet. Het hout in deze ruimtes neemt vocht op en droogt weer. Hierdoor zet het uit en krimpt het hout waardoor de muurverf gaat scheuren en barsten.

Muurverf is oorspronkelijk ontworpen om op muren te worden gebruikt. Toch is het mogelijk om muurverf op andere oppervlakken aan te brengen, zoals bijvoorbeeld bij wandplanken.

Binnen en buiten muurverf

Een vraag die in de inleiding voorbij is gekomen is of muurverf op hout binnen en buiten gebruikt kan worden? Muurverf op hout binnen is al behandeld, maar kan muurverf op hout ook buiten? Zoals je nu weet is hout dus wel gevoelig voor weersinvloeden. Als de zon schijnt zal hout krimpen/uitdrogen, terwijl als het regent het hout zal uitzetten. Het is dan ook niet geschikt om muurverf te gebruiken op hout en dan buiten te zetten. Als je hout wilt gebruiken voor buiten, dan is het belangrijk om hier lakken en beitsen voor aan te schaffen. Deze zijn namelijk speciaal gemaakt voor hout en kunnen de werking van het hout opvangen. Dit kan muurverf helaas niet. Het zal scheuren en barsten. Hierdoor zal de verf uiteindelijk loslaten, waardoor het hout niet langer beschermd is.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen