Houten krukje maken van een kratje

Houten krukje makenJe kent ze wel: die leuke houten kratjes als decoratie in het huis of de tuin. Lees hier hoe je er met een paar simpele stappen een ontzettend leuk, hip én uniek krukje van maakt. Als decoratie of voor je kinderen. En het is nog goedkoop ook!

Houten krukje maken: benodigdheden

 1. Zoek op marktplaats of het locale tuincentrum naar mooie houten kratjes. Het liefst met een deksel, maar deze zijn moeilijk te vinden. Wanneer je de kruk intensief gaat gebruiken, zorg er dan voor dat het kratje stevig genoeg is.
 2. Indien je geen bijpassende deksel hebt, zaag dan een houten plank op maat. Er zijn twee manieren om de deksel passend te maken, zodat de deksel niet zomaar van de krat kan schuiven:
  – Lijm of schroef aan de onderkant van deze plank wat kleine latjes. Let erop dat deze nauw aansluiten op de krat zelf;
  – Wanneer aan de bovenkant van de krat al stukjes hout uitsteken, kan je er ook voor kiezen om juist op deze plek een vergelijkbare vorm uit de deksel te frasen (maar let er dan op dat de deksel niet kapot kan gaan op deze zwakkere punten, wanneer iemand op het krukje gaat zitten).
 3. Zorg voor een stuk zacht schuimrubber wat precies dezelfde afmeting heeft als de deksel, ca. 3cm dik. Dit is verkrijgbaar bij iedere hobbywinkel. Kussenvulling is ook geschikt.
 4. Kies een mooie stof. Je hebt maar een klein stukje nodig, afhankelijk van de grootte van de deksel (let erop: neem ca. 20 cm extra stof in zowel de lengte als breedte). Wordt de kruk intensief gebruikt? Kies voor een extra stevige stof. Of kies voor dik tafelzeil: lekker gemakkelijk om schoon te houden!

Houten_krukje_makenHouten krukje maken: aan de slag

Een houten krukje maken is totaal niet moeilijk:

 1. Leg de stof of het zeil op een vlakke ondergrond (in geval van een patroon: zorg dat dit recht ligt!). Plaats het schuinrubber en de deksel hierop en vouw de stof eromheen.
 2. Bevestig met een nietpistool de stof met één nietje in het midden van iedere zijde aan de onderkant van de deksel. In totaal dus vier nietjes. Hierdoor kan de stof niet meer verschuiven. Controleer voor de zekerheid of alles recht zit.
 3. Trek iedere zijde van de stof gelijkmatig en (niet té) strak en schiet stukje voor stukje – vanuit het nietje wat je als eerste hebt geschoten – de stof om de deksel heen.
 4. De hoeken kunnen wat lastig zijn, vooral in geval van dikke stof. Zorg en dan voor dat je alle overbodige stof eerst afknipt, voordat je de nietjes in de hoek schiet.
 5. Voor the finishing touch: haal voorzichtig een heet strijkijzer over de bovenkant en zijkanten van de deksel. Klaar!

Dit artikel ‘Houten krukje maken van een kratje’ is gebaseerd op de post How to Make an Ottoman.

Tafeltje met wielenTafeltje met wieltjes van oud houten kratje

We hebben nog een heel leuk idee gevonden: maak een verrijdbaar tafeltje van een houten kratje! Gebruik de binnenkant voor je kranten, tijdschriften en/of dekens. Of zet er mooie waxinehoudertjes in (let op brandgevaar) met enkele fotolijstjes. Geef het kratje een mooie kleur die past bij je interieur of laat het hout juist onbehandeld.

Heb je nog tips of ervaringen? Deel het hieronder met ons via een reactie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen