Waar let je op als je een veranda aan gaat schaffen?

Waar let je op als je een veranda aan gaat schaffen?

Als je in de lente de eerste echt zomerse zonnestralen tevoorschijn ziet komen, wil je hier natuurlijk meteen gebruik van maken. Het is immers eindelijk weer goed weer om buiten te zitten. Heb je een veranda aan je huis, dan is dit de ideale plek om te genieten van de zon. Heeft jouw huis geen veranda, dan kom je misschien wel in de verleiding om er toch een te laten bouwen. Maar waar moet je nu op letten als je een nieuwe veranda gaat laten bouwen aan jouw woning? In deze blog vertellen we je er alles over!

Wat voor veranda wil je graag hebben?

Ten eerste is het natuurlijk wel handig om te bedenken wat voor soort veranda je zou willen voor jouw woning. Wil je vooral een plek om in het voorjaar en in de zomer lekker te kunnen zitten? Of wil je er eigenlijk graag het hele jaar door kunnen vertoeven? Of wil je vooral een plek waar je bloemen en planten neer kunt zetten? Daarnaast is het goed om na te denken over het materiaal waarvan je wil dat jouw veranda gemaakt is. Wil je niet teveel geld uitgeven, dan kun je het beste gaan voor PVC, een zonwerende kunststof dakbedekking. PVC kan goed tegen vocht en UV-licht, maar de draagkracht van het materiaal is niet zo groot. Bij warmte kan het materiaal ook uitzetten. Wil je een mooie structuur en een beetje een traditionele veranda? Dan kun je het beste voor hout kiezen. Veranda’s van staal of aluminium gaan over het algemeen het langst mee en zorgen voor een moderne look. Staal en aluminium zijn wel de duurste materialen voor een veranda.

Waar wil je de veranda gaan plaatsen?

Nog een belangrijk ding om goed over na te denken: waar moet de veranda komen? Mensen gaan meestal uit van het zuiden, omdat je daar vaak de meeste zon hebt. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat de temperatuur in de zomer nogal hoog kan oplopen. Wil je een veranda met een glazen dak? Dan kan het al snel te warm worden in de zomer, vooral als de zon er de hele dag op staat. Als je in de winter ook buiten wil kunnen zitten, is een tuinkamer de beste keuze, maar deze kun je dus beter niet op het zuiden laten plaatsen. Laat je de veranda op het oosten plaatsen, dan kun je hier vooral lekker de ochtend uren doorbrengen. Het westen is juist meer gericht op de late middag en de uren tot zonsondergang. Zet je de veranda op het noorden? Dan raden we je wel een verwarming aan, aangezien er weinig zon komt. 

Andere tips voor jouw nieuwe veranda

Voordat je een veranda laat bouwen, is het verstandig om eerst alle belangrijke aspecten na te gaan. Bepaal ten eerste het doel van je veranda: wil je er alleen in de zomer zitten of liever het hele jaar door? Beslis op basis hiervan vervolgens waar jouw veranda moet komen te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen