Poederverf: tips om zelf aan de slag te gaan

Poederverf Naturepaint

Poederverf is krijtverf in poedervorm: de nieuwe manier van verven. Voeg zelf wat lauwwarm water toe aan het poeder en klaar is de verf. Net zoals krijtverf en limewash verf heeft poederverf een prachtige matte uitstraling. Gebruik het voor meubels, muren, accessoires óf in de meest opvallende kleuren voor een gaaf (kinder)feest.

Je kunt poederverf kant en klaar kopen of zelf maken. Lees hieronder wat jouw mogelijkheden zijn en extra tips om zelf aan de slag te gaan.

Poederverf Naturepaint

Voordelen van poederverf

De voordelen lijken wel eindeloos:

 • Of je nou veel of weinig nodig hebt, je kunt precies genoeg verf maken en een eventueel restje poeder bewaren voor een volgende verfbeurt.
 • Je hebt geen uitgedroogde blikken verf meer in de kast: poederverf is jarenlang houdbaar.
 • Milieuvriendelijk: de meeste poederverven zijn van natuurlijk materiaal en dus goed voor mens en milieu. Met andere woorden: veilig voor baby- of kinderkamers, handig in geval van een verfallergie en de overgebleven poederverf gooi je gewoon met het huishoudelijk afval weg.
 • Je wast de poederverf gemakkelijk van je handen, kwasten en kleren. Het is huidvriendelijk.
 • Het scheelt gesjouw met liters verf in de bouwmarkt.

Kant en klare poederverf kopen

Wil je poederverf gebruiken voor het schilderen van muren, meubels of accessoires? Naturepaint biedt wel 27 verschillende natuurtinten poederverf aan in twee verschillende groottes (80 gram of 1 kilo). Op hun website vind tevens diverse dealers in jouw buurt die deze verf verkopen. Ook bereken je op hun website hoeveel poeder je nodig hebt voor het aantal m2 dat je wilt schilderen.

Feestpoederverf

Wanneer je op zoek bent naar fleurige poederverf voor (verf)feestjes of kinderactiviteiten (dit wordt ook wel eens feestpoeder, festivalpoeder of speelpoeder genoemd), kijk dan eens bij Holipoedershop.nl. Kies uit diverse standaard of fluoriserende kleuren. Wanneer je de verf wilt gebruiken voor een feest, bekijk dan hun tips. Ook Linova biedt diverse kleuren poederverf aan.

Heb jij een andere online aanbieder gevonden van poederverf? Laat het ons weten!

Zelf poederverf maken: erg gemakkelijk en goedkoop

Dit is zo bizar simpel dat je gaat twijfelen of het wel werkt. Wees gerust: het werkt écht!

 1. Koop verschillende kleuren stoepkrijt (de goedkope versies zijn prima). Hoe meer kleur het krijt heeft, des te meer kleur de verf zal hebben.
 2. Stop de stoepkrijt per kleur in een apart (stevig) plastic zakje en knoop dit dicht zonder lucht.
 3. Sla met een hamer net zolang totdat de stoepkrijt helemaal verpulverd is tot… inderdaad, poeder.
 4. Doe het poeder in een bakje, voeg er wat water aan toe en roer goed door.

Klaar! Je hebt nu natuurlijke verf in prachtige kleuren die 100% uitwasbaar is. Ideaal voor een feest of als je met je kinderen buiten wilt gaan kliederen. Voor het schilderen van muren, plafonds, meubels of andere zaken in huis is dit echter minder geschikt. Koop dan kant en klare poederverf, om zeker te weten dat je schilderklus lukt.

Extra tips om te schilderen met poederverf

Ga aan de slag na het lezen van de volgende tips:

 • Wanneer je de poederverf gaat mengen met water, doe dat dan in kleine hoeveelheden. Voeg dus na grondig roeren steeds weer wat extra poederverf en water toe.
 • Zorg ervoor dat er geen poederresten aan de zijkant van de emmer blijven plakken.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond droog, goed geschuurd en ontvet is. Gebruik eventueel eerst een primer (vooral in geval van metalen en kunststoffen).
 • Ga je een muur of plafond schilderen dat nog erg absorberend is? Voeg dan voor de poederverf-grondlaag ongeveer 10% extra water toe en laat dit 24 uur drogen voordat je de tweede laag aanbrengt.
 • Twee dunne lagen dekken beter en zijn duurzamer dan één dikke laag. Schuur de grondlaag even kort op voordat je de tweede laag aanbrengt.
 • Een restje reeds gemengde poederverf over? Zet het luchtdicht en koel weg, dan kun je het binnen 2 à 3 dagen nog gebruiken (voeg indien nodig nog wat water toe). Deze korte bewaartijd komt doordat er geen chemische conserveringsmiddelen in de verf zitten.
 • Spoel alle kwasten en rollers direct na het schilderen af met warm water en wat zeep.
 • Wordt er na verloop van tijd geknoeid op het geschilderde oppervlak? Dit maak je voorzichtig schoon met een zachte doek en wat lauwwarm water.
 • Bewaar altijd een restje poeder vanwege mogelijke verfbeschadiging of onuitwisbare vlekken!
 • Gebruik de poederverf niet buiten.

Heb jij ervaringen met poederverf of andere tips die je met alle lezers wilt delen? Laat een reactie achter!

Poederverf

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen