Onthardingszout: wat is dat?

Onthardingszout: wat is dat?

Onthardingszout, ook wel zout voor waterontharder of waterverzachter genoemd, is een product dat wordt gebruikt om hard water te verzachten. Hard water is water dat een hoog gehalte aan mineralen bevat, zoals calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen leiden tot problemen met het gebruik van water, zoals kalkaanslag op sanitair en huishoudelijke apparaten en een onaangename geur en smaak van het water. Onthardingszout werkt door de mineralen in het water te verwijderen, waardoor het water zachter wordt en deze problemen kunnen worden voorkomen.

Welke soorten onthardingszout zijn er?

Er zijn verschillende soorten onthardingszout op de markt beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. De meest voorkomende soorten onthardingszout zijn:

Kalkzout: Dit is een van de meest voorkomende soorten onthardingszout en wordt gemaakt van calciumcarbonaat. Het is effectief in het verwijderen van calcium en magnesium uit het water, maar kan ook andere mineralen verwijderen.

Zoutzuur Zout: Dit type onthardingszout bevat zoutzuur en wordt gebruikt om de pH-waarde van het water te verlagen, waardoor de mineralen beter oplossen. Het is echter minder effectief in het verwijderen van calcium en magnesium dan kalkzout.

Ionenaustauscherzout: Dit type onthardingszout werkt door de ionen van calcium en magnesium in het water te vervangen door andere ionen, zoals natrium. Het is effectief in het verwijderen van calcium en magnesium, maar kan leiden tot een hoger natriumgehalte in het water.

Broxozout: Broxozout is een mineraal dat specifiek is ontworpen voor het gebruik in waterontharders en waterverzachters. Het kan helpen om kalkaanslag te voorkomen en is zeer zuinig in gebruik. 

Wat zijn de voor- en nadelen van onthardingszout?

Voordelen van onthardingszout:

  • Vermindert kalkaanslag: Onthardingszout verwijdert de mineralen uit het water, waardoor kalkaanslag op sanitair en huishoudelijke apparaten kan worden voorkomen.
  • Verbetert de smaak en geur van het water: Door het verwijderen van mineralen uit het water, kan onthardingszout de smaak en geur van het water verbeteren.
  • Verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten: Door het verminderen van kalkaanslag, kan onthardingszout de levensduur van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en waterkokers, verlengen.

Nadelen van onthardingszout:

  • Kan duur zijn: Onthardingszout kan duurder zijn dan andere methoden om hard water te behandelen.
  • Kan leiden tot een hoger natriumgehalte: Sommige soorten onthardingszout, zoals ionenaustauscherzout, kunnen leiden tot een hoger natriumgehalte in het water, wat problematisch kan zijn voor mensen met een hoge bloeddruk of een zoutarme dieet.
  • Kan invloed hebben op het milieu: Onthardingszout kan invloed hebben op het milieu als het niet correct wordt afgevoerd, aangezien het de mineralen uit het water verwijdert en deze naar het rioolstelsel kan afvoeren. Het is daarom belangrijk om onthardingszout op een verantwoorde manier te gebruiken en te verwijderen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen