Landelijk wonen & tegels

Landelijk wonen: steeds meer mensen zijn ernaar op zoek naast hun hectische leven buiten de deur. Zachte kleuren voor rust en een romantische sfeer met hout, je ziet het waarschijnlijk zo voor je. Maar wist je dat tegels ook zeer geschikt zijn als de basis voor een landelijk interieur?Landelijke woonkamer

Natuurlijke materialen

De basis voor een landelijke woning is vooral zachte kleuren en werken met natuurlijke materialen, zoals tegels. Er zijn twee soorten tegels te onderscheiden:

  • Natuursteen. Deze naam zegt al genoeg. Natuursteen is door de aarde samengeperst gesteente of verhit gesteente dat gewonnen is uit groeves, dus een echt natuurlijk product.
  • Keramische tegels. Deze bestaat ook uit zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand, maar is door de mens gevormd en in de oven opgebakken tot een tegel in allerlei kleuren en vormen.

Bekijk hier een prijsvergelijking en meer informatie over deze twee soorten tegels.

De warme, landelijke woonkamer

Voor de woonkamer is het, in het geval van tegels, aan te raden om natuursteen tegels te laten plaatsen. Deze slijtvaste tegels geven de woonkamer een uniek karakter omdat iedere steen anders is, en daar haal je zeker een plattelandsgevoel mee in huis.

Geschikte natuursteensoorten voor een landelijk interieur zijn van de lichte tinten kalksteen en kwartsiet en van de iets donkere tinten leisteen en hardsteen. Aangekleed met houten en stoffen meubelen, ontstaat er een romantisch geheel.

Tip: vraag goed na hoe poreus een dergelijke tegel is, in verband met onderhoud. Lees meer over de vijf vormen van onderhoud van een natuurstenen vloer.

De sfeervolle landelijke keuken

Natuursteen tegelsEen sfeervolle keuken is fijn om in te koken of te dineren, maar ook belangrijk is om in deze ruimte te denken aan praktische zaken. Door het plaatsen van tegels in de keuken combineer je sfeervol en praktisch. Water-, vlek- en hittebestendig zijn belangrijke eigenschappen van tegels die in de keuken onmisbaar zijn.

Vanuit dit oogpunt zijn keramische tegels iets beter bestendig tegen vlekken omdat deze tegels over een glazuurlaag beschikken. Kies daarom voor keramische tegels voor boven de wand van het aanrecht, en die zijn in allerlei kleuren en vormen te krijgen. We lichten daarom twee tegelsoorten toe die zeker aan te raden zijn voor een sfeervolle landelijke keuken:

  • Metrotegels Oud-Hollands groenMetrotegel: misschien ken je ze wel, de langwerpige, vaak witte, tegels met afhellende randen die in vele keukens terug te vinden zijn. Oorspronkelijk is de metrotegel ontworpen voor de Franse metrostations omdat ze goed licht reflecteren in de ondergrondse stations. Tegenwoordig is deze super praktische tegel niet meer weg te denken uit menig huishouden. Zowel witte als Oud-Hollands groene tegels passen perfect in een landelijk interieur.Marokkaanse tegels
  • Marokkaanse tegel: deze bijzondere tegelsoort wordt ook wel zellige genoemd. De Marokkaanse tegel is te verkrijgen in de meest unieke kleuren en hiermee onderscheidt zij zich van andere tegelsoorten. De bijzondere parelmoerachtige glanslaag in de tegel, geeft de keuken dat extra beetje romantiek mee. Voor een landelijke sfeer is het aan te raden voor de crème kleurige Marokkaanse tegel van 10×10 cm te gaan.

Het gemak van tegels

Tegels zijn één van de meest hygiënische en duurzame materialen om in huis te verwerken, dat heb je hierboven al kunnen lezen; slijtvast en water-, vlek- en hittebestendig. Door voor tegels te kiezen in een landelijk interieur creëer je dus nog meer rust in huis; mocht je een keer iets morsen, dan is dat geen probleem en tegels kunnen je leven lang mee gaan dus ook daar heb je geen omkijken meer naar.

De warme sfeer kan je bij tegels ook letterlijk creëren. Tegels zijn namelijk de beste warmtegeleiders en daarom zeer geschikt voor vloerverwarming. Doordat de vloerverwarming verspreid ligt over de totale oppervlakte van de ruimte, vindt de verwarming van de ruimte geleidelijk plaats in plaats van dat alle warmte vanuit één hoek dient te komen. Hierdoor kan de thermostaat met 1 à 2 graden omlaag, wat je een besparing kan opleveren van rond de 6% per jaar en in een goed geïsoleerde woning tot wel 15%. Er lekker behaaglijk bij zitten voor lagere kosten, dat moet toch wel het rustgevend gevoel versterken?

Juiste combinaties creëren

Tegels kun je combineren met alle soorten bouwmaterialen. Het advies is om eerst vanuit de basis te werken. Zorg ervoor dat de vloeren, muren en de meubelstukken bij elkaar passen. Wittinten, grijstinten of bruintinten zijn de basiskleuren voor landelijk wonen; houd het vooral praktisch en rustig.

Kleed de ruimte vervolgens aan met wat in het oog springende accessoires. Wil je hier kleur voor gebruiken, dan is het aan te raden om met pastelkleuren te werken zoals hemelsblauw of zacht roze. En dan? In alle rust genieten van het landelijke gevoel in jouw sfeervolle woning!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen