Een klopboormachine of een boorhamer: welke heb je nodig?

Een klopboormachine of een boorhamer: welke heb je nodig?

Als je met een groot klusproject bezig bent, heb je natuurlijk heel wat gereedschap nodig. Of je nu een professioneel klusser bent of gewoon een hobbyist, een goede boormachine kan niet ontbreken in je gereedschapskist. De meest populaire boormachines zijn de klopboormachine en de boorhamer. In sommige gevallen is het lastig om te bepalen welke van deze twee je het beste kunt gebruiken voor een bepaalde klus. In dit artikel lichten we de verschillen tussen de twee apparaten toe!

Wat is een klopboormachine?

Zoals de naam al zegt, is een klopboormachine een boor die een kloppende beweging maakt. Er zit een schijf gemonteerd op de as van de machine, die net achter de boorkop zit, waar aan één zijde gekartelde randen aan zitten. Daarnaast zit er tegenover de roterende schijf op de as nog een ronde schijf met tanden, maar deze zit echt vast. Wanneer de machine uit staat, raken deze schijven elkaar niet aan. Wanneer je de machine aanzet, ontspant er een veer, waardoor de tanden van de schijven in elkaar grijpen. De assen gaan met de klok mee draaien en dit veroorzaakt een sterke trilling. Dankzij die beweging is het mogelijk om met een klopboormachine steen te vergruizen. 

Het grootste verschil met een boorhamer

Het grootste verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer is de manier waarop de slagkracht wordt overgebracht. Een boorhamer doet dit met behulp van een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. De slag wordt dan direct overgebracht op de boor, in tegenstelling tot bij een klopboor. Dit betekent dat er een veel grotere kracht achter een boorhamer zit dan achter een klopboor. Voor het grote werk is een boorhamer dus vaak de beste keuze, vooral als je door extreem hard materiaal moet kunnen boren. 

Andere verschillen

De slagkracht is niet het enige verschil tussen een klopboor en een boorhamer. In de meeste gevallen is een klopboormachine uitgerust met een snelspanboorkop, die je ook vindt op accuboormachines. Dit is de meest gangbare boorkop en vrijwel alle boortjes zullen hierin passen. Dat is natuurlijk wel een groot voordeel. Een boorhamer beschikt daarentegen over een SDS-Plus of SDS-Max boorkop. Deze boorkop zit steviger verankerd aan de machine en zal nog minder snel losschieten of slippen als er veel kracht op staat. Een boorhamer is dan ook het meest geschikt als je in materialen als beton gaat boren. Hout, baksteen en metaal is goed te doen met een klopboormachine. Een boorhamer zal deze zachtere materialen sneller beschadigen, waardoor deze minder geschikt is. Wil je juist een kleiner oppervlak breken, dan kun je hiervoor wel een boorhamer gebruiken. Welke boor het meest geschikt is, is dus afhankelijk van het materiaal waar je in gaat boren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen