Memobord maken met houten lijst

Een memobord is ontzettend handig om alle klusjes, boodschappen en aankomende activiteiten bij te houden. Daarnaast kan het ook dienen als ‘prikbord’ voor kaartjes, tekeningen of andere papieren. Wil je zelf een magnetisch memobord maken? Lees hier hoe je gemakkelijk te werk gaat.

Methoden memobord makenMemobord maken

Je hebt het meeste plezier van het memobord als je het zowel beschrijfbaar als magnetisch maakt (zoals een echt schoolbord). Er zijn verschillende methoden om dit te doen:

 1. Krijtfolie op plaatstaal. Lees meer tips over het gebruik van krijtfolie. Zorg ervoor dat het plaatstaal eerst goed ontvet is met water en een scheutje ammoniak of spiritus voordat je gaat plakken.
 2. Schoolbordverf op plaatstaal. Ontvet het plaatstaal eerst en breng vervolgens een laag metaalprimer aan. Zo ben je er zeker van dat de schoolbordverf goed hecht. Het is beter om ook de achterkant van de plaatstaal te primen vanwege roest.
 3. Magneetverf & schoolbordverf op een MDF-plaat. Schuur het MDF (of ander type houten plaat) en breng grondverf aan op beide kanten. Schuur de voorkant opnieuw en schilder het minimaal vier keer met magneetverf (anders blijven de magneten niet hangen). Hoe meer lagen, des te beter de magnetische werking. Houd minimaal 4 uur tussen iedere laag aan. Ongeveer 24 uur na het schilderen van de laatste magneetverflaag breng je één of twee lagen schoolbordverf aan.
 4. Kant en klaar kopen. Bijvoorbeeld bij Krijtbordenwebshop.nl of Krijtbordshop.nl. Maar let op: meestal zit er al een houten lijst omheen en ook zijn de afmeting al voor je bepaald.

Kies de methode die voor jou het meest geschikt is. Ons advies: neem optie één voor het beste/snelste resultaat. Met deze optie weet je zeker dat je goed kunt krijten, de magneten goed blijven hangen en ook ben je niet afhankelijk van het aanbod van webshops.

Houten lijst voor het memobord maken

Houd de volgende stappen aan voor het voorbeeld in bovenstaande foto:

 1. Maak een tekening met de goede afmetingen. Bepaal hiermee hoeveel planken je nodig hebt en hoe lang/breed deze moeten zijn.
 2. Kies het soort hout. Populair is een robuust uiterlijk, zoals steigerhout. Maar denk ook eens aan sloophout of drijfhout.
 3. Schuur het hout om splinters te voorkomen.
 4. Schroef de planken haaks op het memobord. Schroef daarna de planken tegen elkaar voor extra versteviging (in verstek zagen is niet nodig).

Bevestig tenslotte minimaal twee stevige haken aan de achterkant van het memobord om het op te hangen (denk aan een waterpas!).

Maak je liever een platte lijst? Gamma heeft hiervoor een uitvoerige instructie gemaakt.

Memobord maken: the finishing touch

Extra ideeën:Stermagneten voor magneetbord

 • Kleed het memobord aan met een leuk plantje, wat kaarsjes en een zelfgemaakte krijttekening of -woord in sierlijke letters.
 • Leg alvast wat krijt en magneetjes binnen handbereik.
 • Schroef eventueel wat haakjes in het hout voor sleutels. Of voor leuke harten hangers, kleine hangende vaasjes met een bloem of een mandje voor de post.
 • Rieten accessoires of mandjes passen heel goed bij robuust hout. Of denk eens aan stof, zoals jute, boerenbont geblokt of juist satijn met kanten randjes.
 • Het is leuk om magneten zelf te maken van bijvoorbeeld buttons of eigen foto’s.
 • Je kunt een lap stof over een gedeelte van het memobord maken (voordat je de omlijsting vastzet natuurlijk). Je kunt de magneten blijven gebruiken op de stof, maar het gaat wel ten koste van de schrijfruimte op het bord.

Heb je aanvullingen of extra tips om een houten lijst om een memobord maken? Deel ze met alle lezers via onderstaand reactieformulier.
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen