Krijtfolie: goed alternatief voor schoolbordverf

Een leuke tekening, boodschappenlijstje, afspraak, recept voor het avondeten of spreuk van de week op de muur: het geeft je kinderkamer of keuken volop persoonlijkheid. Velen kiezen voor schoolbordverf, maar er is een gemakkelijker alternatief: krijtfolie! En ben je er op uit gekeken? Wis dan de tekst of tekening met een vochtige doek en maak er weer wat nieuws van.

Wat is krijtfolie?krijtfolie

Krijtfolie wordt ook wel vinylfolie genoemd. Het is in allerlei kleuren verkrijgbaar, zoals blauw, groen, grijs, roze, bruin, oranje en natuurlijk zwart. Je kunt het in ieder gewenste afmeting bestellen. Er bestaan zelfs figuren, bijvoorbeeld dieren, fruit, bloemen, (gedachte)wolken en menukaarten. Maar je kunt ook een eigen vorm uitknippen. Zie bijvoorbeeld de webshops muurtattoo.nl of lil.nl voor een goede indruk van alle mogelijkheden.

Zoals de naam al verraadt, schrijf of teken je met normale schoolkrijtjes. Maar er zijn ook volop krijtstiften verkrijgbaar.

De kosten van krijtfolie vallen erg mee. Voor nog geen twee tientjes heb je al een groot stuk. Vooral vergeleken met schoolbordverf (denk niet alleen aan de kosten voor verf, maar ook voor grondverf, kwasten en verwerkingstijd) ben je goedkoop uit.

Welke ondergrond is geschikt voor krijtfolie?

Krijtfolie is zelfklevend. Je plakt het dus gemakkelijk op allerlei ondergronden, zoals de muur, behang of zijkant van de kast. Ook kan je er een mooie lijst omheen maken, zodat het een soort schilderij wordt. Zorg er wel voor dat de ondergrond vlak is, zodat de folie goed blijft plakken en je zonder ‘haperingen’ kunt schrijven. Ook moet de ondergrond vet- en stofvrij zijn voordat je de krijtfolie opplakt.

Uitgekeken op de krijtfolie? Dan verwijder je het weer gemakkelijk van de ondergrond (eventueel met behulp van wat stickerverwijderaar).

Hoe plak je krijtfolie?

Krijtfolie is niets anders dan een groot uitgevallen sticker. Teken van tevoren een lichte potloodstreep op de muur (het liefst met behulp van een waterpas) om zeker te weten dat de folie recht hangt. Maak vervolgens een hoekje van de krijtfolie los en plak het klevende deel precies volgens deze streep op de ondergrond. Druk met een liniaal of lat stapsgewijs de folie goed aan, zodat er geen luchtbelletjes ontstaan.

Heb je verkeerd geplakt? Geen nood! Trek het er weer vanaf en doe een nieuwe poging.

Heb je ervaring met krijtfolie (eventueel t.o.v. schoolbordverf) of heb je aanvullende tips? Deel het met de lezers van deze blogpost door onderstaand reactieformulier!
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen