Groendak onderhoud najaar

Groendak onderhoud najaar

Bedankt voor je keuze voor een groendak. Zo help jij om Nederland een stukje groener te maken. Het groendak heeft vele voordelen, waar je vast niet onbekend mee bent. Afhankelijk van het type groendak dat je hebt, is er wel wat onderhoud nodig. Het najaar is een uitstekend jaargetijde om onderhoud in uit te voeren.

Onderhoud van groendak zelf uitvoeren

Je doet er goed aan om onkruid, bladeren en dergelijke te verwijderen van je groendak. Zeker in het najaar raakt je dak snel bedolven onder de bladeren. Vaak is onkruid goed handmatig te verwijderen. Wel valt het af te raden om gebruik te maken van messen, andere scherpe voorwerpen en bestrijdingsmiddelen. Mogelijk kun je het groendak zo beschadigen. Een groendak is altijd beloopbaar voor onderhoud. 

Gebruik deze checklist bij het onderhoud van je groendak in het najaar:

  • Verwijder sedum, onkruid en bladeren uit de grindranden en van het dak zelf
  • Na de zomer en langere droge perioden valt het aan te raden om het groendak te bewateren
  • Maak de hemelwaterafvoeren schoon
  • Bemest het sedumdak


Bemesten en onkruid verwijderen

Het bemesten vindt zowel bij een intensief als extensief groendak bij voorkeur in het voor- en najaar plaats. Je brengt de mest alleen op het sedum aan. Let erop dat de mest niet op de randen en lichtkappen terechtkomt. Dit kan namelijk schade veroorzaken. 

Onkruid verwijder je door het uit de bodem van het groendak te trekken. Het geeft niet als je een deel van het sedum meetrekt. Dit leg je gewoon terug en druk je even aan. Het zal dan vanzelf weer vastgroeien. Voor onkruid dat te vast zit gebruik je een plamuurmes. Ga altijd voorzichtig te werk om beschadigingen te voorkomen.

Er kan altijd mos ontstaan op het groendak. De kans hierop is het grootst in het najaar of als je het dak langer dan 8 maanden niet hebt bemest. Het weghalen van mos is een klusje voor in het voorjaar, want in de winter groeien de kale plekken die ontstaan niet meer dicht. 

Groendak problemen

Het kan voorkomen dat er iets met je groendak aan de hand is. Zo kan je last hebben van veel onkruid, merken dat het dak niet goed bloeit of te maken hebben met een lekkage. In dit geval valt het aan te raden om professionele hulp in te schakelen, zodat er snel een oplossing komt voor jouw probleem. Zeker bij een lekkage is het belangrijk dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. 

Groendak onderhoud laten uitvoeren

Je kunt groendak onderhoud ook uit laten voeren door een professionele partner. Donker Groen uit Sneek is actief door heel Nederland. Wij helpen je graag bij de realisatie en het onderhoud van buitengroen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen