Feestelijke tafel dekken met eigen accessoires

Je wilt eens stijlvol uitpakken op tafel, want er komen eters of het is een speciale feestdag. Lees hier allerlei handige ideeën over een feestelijke tafel dekken met jouw eigen accessoires. Ontbijt, lunch of diner: het kan altijd!

Het belangrijkst om te onthouden is dat het zeker niet nodig is om dure dingen aan te schaffen. Gebruik gewoon je eigen borden, bestek, kaarsjes en alles wat je nog meer in de kast hebt liggen. Het gaat juist om de combinatie die zorgt voor een goede uitstraling.

Basis van een feestelijke tafel dekken

Een stijlvolle basis is over het algemeen een groot wit tafelkleed. Kies één accessoirekleur die feestelijke tafel dekkenhet thema vormt. Vooral bij nationale feestdagen zijn bepaalde kleuren logisch, zoals Kerst (rood) en Pasen (geel). Een landelijk effect maak je door natuurlijke kleuren en materialen te gebruiken, zoals jute, touw, hout en geblokte motieven.

Als je geen specifieke kleur qua accessoires in bezit hebt, gebruik dan juist een mengelmoes van kleuren waardoor je een hele vrolijke tafel creëert. Het witte tafelkleed zorgt dan zeker voor rust.

Maar: een gekleurd tafelkleed of één of meerdere gekleurde lopers geven zeker ook een leuk effect. Zorg er dan voor dat de rest van de tafel vrij neutraal is. Accessoires in dezelfde kleur als het tafelkleed passen er goed bij.

Indien er kinderen komen eten, is het leuk als je een tafelkleed, loper of placemat van dik papier gebruikt. Hierop kunnen de kinderen lekker tekenen en kleuren als ze klaar zijn met eten. Zo kunnen jullie nog lekker natafelen en blijven de kids lekker rustig. Bijkomend voordeel: als er (kaars)vet of rode wijn wordt geknoeid, is dat helemaal niet erg!

Feestelijke tafel dekken: borden, bestek & glazen

Je mag best overdrijven! Dus grote stapels met borden, bestek voor alle gangen en grote wijnglazen.

Begin met een placemat (het liefst niet van plastic, maar van papier, katoen of riet), dan een onderbord en plaats er vervolgens diverse borden van verschillende groottes op zodat het een grote stapel wordt. Indien je niet genoeg borden hebt om dezelfde stapels te maken, gebruik dan andere borden. Het uitgangspunt van het feestelijke tafel dekken is: iedere gang heeft zijn eigen bord. Door de servet tussen de borden te leggen, creëer je weer een extra laagje.

Zet minimaal een waterglas en een wijnglas klaar (rechtsboven). Poets ze van tevoren op met een schone droge theedoek, zodat ze mooi glimmen (het zou toch jammer zijn als er wat stof, een waterdruppel of een vette vinger op zit).

Leg het bestek neer volgens de etiquette. Het bestek dat het eerst wordt gebruikt, ligt aan de buitenkant. Plaats de messen (snijzijde naar het bord) en lepels aan de rechterkant, de vorken aan de linkerkant. Dessertvorkjes en/of -lepels liggen boven de borden. Lijn de onderkant van het bestek netjes uit. Gebruik weer die theedoek om het bestek wat op te poetsen.

Dit is genoeg etiquette trouwens. Laat verder alle regels los en laat iedereen lekker zijn eigen gang gaan! Wil je een speelser effect geven aan de tafel, bindt dan het bestek eens samen met een mooi lintje. Iedereen zoekt zelf wel uit welk bestek nodig is tijdens welke gang.

Feestelijke tafel dekken: accessoires

Belangrijk: overdaad schaadt. De tafel moet er feestelijk uitzien, maar het mag geen wirwar van accessoires worden, zodat niemand nog zijn wijnglas durft te verplaatsen. Ben dus kritisch in de accessoires die je gebruikt.

Zoek eens goed in alle kasten en op zolder. Gebruik de accessoires die je tegenkomt in de themakleur en maak er een mooi geheel van.

Zet veel kaarsen neer in wit en/of themakleur, zowel waxinelichtjes als dinerkaarsen. Zorg voor mooie en grote kaarsenhouders en kandelaars.

Pluk een mooi boeketje van takjes en bloemetjes uit de tuin of haal ze bij de bloemist. Zet ze in een mooie witte of glazen vaas. Je kunt ook een plantje uit de woonkamer gebruiken en het bijbehorende potje inpakken met stof uit de themakleur. Zorg dat de bloemen en/of planten niet te hoog zijn, zodat mensen elkaar nog aan kunnen kijken.

Is er geen plaats meer voor het eten doordat de tafel niet zo groot is of je juist veel accessoires hebt? Maak van alle gangen dan een mooi buffet op het aanrecht. Dit zorg tevens voor een leuke afwisseling doordat iedereen even kan opstaan. Ook kan je ervoor kiezen om de diverse gangen voor iedereen op te scheppen. Alles wat vervolgens over is, kan je in kleine schaaltjes op tafel zetten (er is altijd nog wel wat te schuiven op tafel).

Ideeën voor een feestelijke tafel dekken tijdens Kerst: bestrooi de tafel met glitters, kerstballen en andere versieringen. Haal ze desnoods uit de kerstboom, die krijg nu toch wat minder aandacht!

feestelijke tafel dekken

Feestelijke tafel dekken: tafelschikking?

Als je gasten ontvangt, is het leuk om iedereen eens op een andere plek neer te zetten. Of misschien wil je sommige mensen juist wat verder van elkaar weg zetten? Maak dan leuke naamkaartjes en bepaal je eigen tafelschikking.

Je doet dit gemakkelijk met wat karton: vouw een vierkantje dubbel en schrijf er met sierlijke letters (in de themakleur) de namen op. Maak er een mooi kader eromheen. Of regel wat kleine krijtbordjes en schrijf de namen met krijt erop. Maak de kaartjes/bordjes met sisaltouw of sierlijk lint en een takje tijm of lavendel uit de tuin vast aan het bestek of het wijnglas. Je kunt ook het menu op deze kaartjes en bordjes schrijven.

Ben je niet tevreden met je handschrift? Zoek dan een leuk lettertype op in Word en print het op dik papier. Of laat het door een vriendin of de buurvrouw opschrijven.

We horen graag jouw aanvullende tips over een feestelijke tafel dekken! Laat ze achter via onderstaand reactieformulier.
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen