De waarheid over het gebruik van een elektrische warmtepomp
Over de elektrische warmtepomp doen allerlei verhalen de ronde. Soms lees je dat je er het huis niet warm mee krijgt, maar hoe zit dat precies? En wat is het verschil tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride model? In dit artikel geven we meer duidelijkheid over deze relatief nieuwe methode om je woning te verwarmen.
Beproefd systeem
De warmtepomp als apparaat voor het verwarmen van je woning was nog niet gangbaar, maar de techniek op zich was dat al jaren. Een koelkast is namelijk ook een warmtepomp en die heeft vrijwel iedereen al jaren in huis staan. Met het principe zijn we dus allang vertrouwd, maar de toepassing is nu wel heel anders.
Elektrisch of hybride
Veel mensen vragen zich af voor welk type warmtepomp ze moeten kiezen. Heb je een goed geïsoleerd huis, dan kun je de aanschaf van een elektrische warmtepomp overwegen. Je kunt dan de cv-ketel de deur uit doen, want dit type warmtepomp verwarmt niet alleen je huis, maar levert je ook warm water. Dat water wordt in een intern voorraadvat opgeslagen. Vandaar dat zo’n warmtepomp ook een behoorlijke omvang heeft, denk aan het formaat van een koelkast.
Goede isolatie vereist
In veel gevallen is een woning echter onvoldoende geïsoleerd om een elektrische warmtepomp te kunnen gebruiken. Als je bijvoorbeeld geen HR++-glas hebt, maar enkelvoudig of simpel dubbelglas, verlies je te veel warmte en zal de warmtepomp veel harder moeten werken om de gewenste temperatuur te kunnen blijven garanderen. Dat kost veel elektriciteit, waardoor het apparaat niet meer rendabel is.
Lagere kosten
Het gebruik van een elektrische warmtepomp in plaats van een cv-ketel is niet alleen beter voor het milieu, maar levert je uiteindelijk ook een besparing op. Weliswaar zul je eerst moeten investeren in de aanschaf van het apparaat, maar je verbruikt direct daarna geen gas meer, al zal het elektriciteitsverbruik behoorlijk stijgen. Gas is echter een veel duurdere energiebron dan elektriciteit, dus per saldo geef je per maand minder uit.
Overige benodigdheden
Als je een elektrische warmtepomp aanschaft, moet je rekening houden met een paar extra zaken die ook geld kosten. Je zult wellicht een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebben. Het kan echter ook zijn dat je hierover al beschikt. Ook geldt tegenwoordig als norm dat elke kamer in de woning een eigen thermostaatknop moet hebben om de temperatuur te regelen.