Zelf klussen aan je huis met deze handige tips

Zelf klussen aan je huis met deze handige tips

Als je een eigen huis hebt dan moet er zo af en toe onderhoud worden gepleegd. Je kunt daarvoor een klusbedrijf inhuren. Maar zij hebben vaak een volle agenda en dus een lange wachttijd. Ook moet je soms flink in de buidel tasten om een klus uit te laten voeren. Als je een beetje handig bent dan kun je bepaalde dingen ook prima zelf doen.

Bekijk instructievideo’s

Eén van de grote voordelen van internet is dat er voor allerlei klussen instructievideo’s te vinden zijn. Wil je de buitenboel schilderen, een schutting vervangen of de dakgoot repareren dan kun je daarvoor online zoeken naar een video. Hierin wordt door een ervaren klusser uitgelegd hoe je de klus moet aanpakken. Een belangrijke voorwaarde is dat je de benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt op het moment dat je aan je project begint. Je kunt hier bijvoorbeeld voor terecht bij adr-dakwinkel.nl. Hier bestel je alles wat je nodig hebt om je dak te repareren of zelfs helemaal te renoveren.

Zorg altijd voor je veiligheid

Zelf klussen is prima, maar het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je veilig kunt werken. Met een ladder op het dak klimmen is prima, mits die ladder stevig staat zodat je niet ten val komt. Doe het ook alleen als je zeker weet dat je geen hoogtevrees krijgt. Als de brandweer moet worden gebeld om je van het dak te halen dan is dat natuurlijk niet echt handig. Inventariseer ook altijd vooraf goed wat er moet gebeuren. Als je een paar betonnen dakpannen moet vervangen dan kun je dat wellicht prima zelf doen. Maar als het werk omvangrijker is en het groeit je boven de pet, dan kun je beter een dakdekkersbedrijf inschakelen.

Wanneer doe je die grote buitenklus?

Klussen aan je huis kan in principe het hele jaar door. Houd wel het weer in de gaten. Het is niet handig om een nieuw dakraam te gaan plaatsen als er regen is voorspeld. Wil je gaan schilderen, kijk dan op de verpakking van de verf die je wilt gebruiken of die aangebracht kan worden bij bepaalde temperaturen. Met goede kwaliteit verf kun je ook in de winter prima buiten schilderwerk doen, mits het goed droog is zodat de verf ook snel kan drogen.

Heb je een vergunning nodig?

Als je echt wilt gaan verbouwen dan heb je soms een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van de regels die binnen jouw gemeente gelden. De meeste gemeenten hebben een soepel beleid. Voor een dakkapel heb je vaak geen vergunning nodig. Maar voor een aanbouw kan dat wel degelijk nodig zijn. Verbouwingen in huis mogen altijd, daarvoor is geen vergunning vereist. Woon je in een huurwoning dan is het wel zaak om met de verhuurder te overleggen. Die kan namelijk eisen dat je de woning in de oorspronkelijke staat terugbrengt als je gaat verhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen