Aankoopgids voor de juiste zonnepanelen

zonnepanelen

Welke zaken spelen mee als je zonnepanelen wilt aanschaffen. Naast de vraag wat zonnepanelen kosten speelt er natuurlijk nog veel meer een rol. Hoe kan je namelijk het meest uit je mogelijkheden halen? In dit artikel leer je daar het nodige over. Zo kan je er zeker van zijn dat je de beste keuze maakt.

1. Het soort zonnepaneel

Het begint allemaal bij het maken van een keuze tussen de verschillende soorten. Ga je voor monokristallijn, polykristallijn of dunnefilm? Een belangrijke factor in deze keuze is natuurlijk het rendement. Daarom zijn mono- en polykristallijn de geliefde opties voor consumenten. Op Zonduurzaam.nl leer je hier alles over.

2. Het vermogen

Het vermogen van zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom een paneel in ideale situaties opwekt. Het is belangrijk dat dit berekend wordt voor jouw situatie, dus met dakoriëntatie en jaarlijks stroomverbruik erin meegewogen. Zo kan je bijvoorbeeld zonnepanelen met een hoger of juist lager vermogen kiezen wanneer dit beter uitkomt. Hoger vermogen zal altijd meerwaarde hebben omdat je daardoor meer energie bespaart.

3. Het rendement

Het is essentieel om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen. Daardoor kan je namelijk optimaal energie besparen. Het is daarom ook altijd het rendement waarnaar gekeken wordt bij aankoop. Dit ligt gemiddeld ergens tussen 15 en 22 procent. Dit is dus het deel van het zonlicht dat in stroom omgezet kan worden. Hoe hoger het rendement, hoe beter het is. Het aantal zonuren speelt natuurlijk wel een rol hierin.

4. De kosten

Natuurlijk kijk je ook naar de prijs van zonnepanelen. Dit doe je niet alleen door te kijken naar de prijs per paneel, maar ook per Wp, ofwel het vermogen. Daarnaast kan het ook aantrekkelijk zijn om naar de kosten van een volledige installatie, dus inclusief de omvormer, bekabeling en andere zaken te kijken. Zo weet je ook wat ervoor nodig is om dit terug te verdienen.

5. De hoeveelheid

Het is goed om te kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan jouw verbruik te voldoen. Aan de hand van het vermogen kan je dit dan uitrekenen. Houd echter wel ook rekening met je dakoppervlakte. Daarom zijn er ook zonnepanelen in allerlei maten te krijgen. Een groter dak gaat altijd het best samen met de grotere zonnepanelen. Zo heb je een hoger rendement en een groter vermogen. Wat de totale prijs van de installatie wat lager kan maken. Kijk wel altijd eerst of dit ook echt goed past.

6. Het merk

Wanneer je zonnepanelen koopt, dan wil je wel dat ze lekker lang meegaan. Daarom is het goed om je ook te verdiepen in de kwaliteit die de verschillende fabrikanten kunnen leveren. De A-merken hebben natuurlijk altijd een voordeel. Natuurlijk zijn ze wel duurder in aanschaf, maar de kwaliteit is ook hoger, waardoor je uiteindelijk voordeliger uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen