Zonnepanelen vergelijken, hoe doe je dat?

zonnepanelen vergelijken

Er zijn verschillende aspecten die je kunt vergelijken als het gaat om offertes voor zonnepanelen. In samenwerking met Zonneplan, zetten wij ze op een rij.

Hoe vergelijk je zonnepanelen?

Als je meerdere offertes voor zonnepanelen hebt verzameld, kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke optie de meeste waarde biedt en of je een eerlijke prijs betaalt. Het is belangrijk om een grondige vergelijking te maken voordat je een keuze maakt. Zonneplan is er om je hierbij te begeleiden en te adviseren over waar je op moet letten bij het vergelijken van zonnepanelen.

Er zijn verschillende aspecten die je kunt vergelijken als het gaat om offertes voor zonnepanelen. Naast de prijs en opbrengst van het zonnepaneelsysteem, zijn ook de kwaliteit van de producten en de garanties die door verschillende aanbieders worden gegeven, belangrijk om in overweging te nemen. Zonneplan helpt je begrijpen wat essentieel is bij de vergelijking.

Als je nog geen offerte voor zonnepanelen hebt, kan Zonneplan je er een verstrekken. Neem contact op voor vrijblijvend advies over zonnepanelen. Een van de Zonneplan experts helpt je graag bij het vinden van de beste oplossing voor jouw dak.

Vergelijken van verschillende soorten zonnepanelen 

Het is ook belangrijk om de verschillende typen panelen te vergelijken bij het overwegen van zonnepanelen. Veelvoorkomende soorten zijn:

Monokristallijne zonnepanelen

Deze worden gebruikt door Zonneplan. Ze hebben bijna egaal zwarte zonnecellen en een zwart backsheet, waardoor de zonnepanelen van Zonneplan minimaal opvallen op het dak en een hoge opbrengst bieden. 

Polykristallijne panelen

Deze panelen hebben een blauw uiterlijk en zijn iets goedkoper, maar ze hebben een lagere efficiëntie dan monokristallijne panelen.

Dunnefilm panelen

Deze zijn goedkoper dan de meeste andere panelen, maar hun rendement is lager. Indak panelen: Deze panelen worden geïntegreerd in het dak, wat esthetisch aantrekkelijk is, maar ze zijn duurder en minder efficiënt.

Vergelijken van de opbrengst van zonnepanelen (in kWh en €) 

Bij offertes voor zonnepanelen wordt er meestal verwezen naar de verwachte opbrengst. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit kan verwijzen naar twee verschillende dingen:

  • Verwachte opbrengst in kWh 
  • Verwachte opbrengst in €

Bij het vergelijken van de opbrengst tussen verschillende offertes is het belangrijk om te beseffen dat dit niet altijd een eerlijke vergelijking is. De prestaties van de zonnepanelen, de berekeningsmethode voor de opbrengst in kWh, of de stroomprijs die wordt gebruikt bij de berekening van de opbrengst in €, kunnen per aanbieder verschillen.

Vergelijken van de kosten van zonnepanelen 

Niemand wil te veel betalen voor hun zonnepanelen, omdat een te hoge prijs de terugverdientijd kan verlengen en je investering minder aantrekkelijk maakt. Het is echter belangrijk om verder te kijken dan alleen de totaalprijs bij het vergelijken van offertes. Overweeg ook factoren zoals:

  • Welke garanties zijn inbegrepen? 
  • Welke extra service kun je verwachten? 
  • Is het een all-inclusive prijs?

Bij het vergelijken van prijzen tussen verschillende aanbieders is het raadzaam om meer factoren in overweging te nemen dan alleen de kosten. Een offerte kan duurder lijken dan een andere, maar kan uiteindelijk kostenefficiënter zijn als er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief superieure zonnepanelen die meer energie produceren. Evenzo kan een iets hogere prijs het waard zijn als het een all-inclusive prijs betreft, waarbij eventuele extra werkzaamheden op de dag van installatie geen extra kosten met zich meebrengen.

Het vergelijken van zonnepaneelkwaliteit 

Bij het vergelijken van zonnepanelen is het van belang om naast financiële aspecten ook naar de kwaliteit van de producten te kijken. Belangrijke factoren om te overwegen zijn het merk van de zonnepanelen en/of de omvormer, maar ook de afmetingen, het piekvermogen in wattpiek, en de technologie van de panelen.

Veel consumenten kiezen voor panelen met het hoogste aantal wattpiek, maar dat is niet altijd de meest kostenefficiënte keuze. Panelen met een hoog vermogen zijn vaak duur in termen van prijs-kwaliteitverhouding en hebben grotere afmetingen.

Benieuwd hoe je nog meer je huis kan verduurzamen? Lees dan ons artikel op welke manieren kun je voordelig je huis stylen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen