Een huis kopen: met deze tips vergroot je je kansen

De huizenmarkt in Nederland is al jaren een behoorlijk drama. Door het tekort aan woningen zijn de prijzen de afgelopen jaren zo fors gestegen dat een koophuis voor veel mensen onbereikbaar is geworden. En een huis huren is ook vaak geen optie, want het aantal beschikbare huurwoningen kan lang niet op tegen de vraag ernaar. Gevolg is dat jongeren langer bij hun ouders blijven wonen, stellen die uit elkaar willen noodgedwongen nog samenwonen en anderen van het ene naar het andere logeeradres verkassen of zelfs letterlijk op straat belanden. Kortom: wie in deze tijd op zoek is naar een huis is niet te benijden. Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten.

Zo vind je een geschikt koophuis voor een goede prijs

Wil je een leuk appartement kopen in Groningen als starter op de woningmarkt dan is het verstandig om ruim op tijd op zoek te gaan. Omdat het wel even kan duren voordat je een goede kans krijgt is het handig om in ieder geval huizen zoeksites zoals Funda in de gaten te houden. Zoek als het even kan niet alleen in de stad Groningen maar ook in omliggende plaatsen. Dit vergroot je kans op succes aanzienlijk. Je kunt online uitrekenen hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen op basis van je inkomen en dat van je eventuele partner. Houd er wel rekening mee dat je aan zo’n globale berekening geen rechten kunt verbinden.

Schakel een aankoopmakelaar in

Je kunt een makelaar in Leeuwarden inschakelen als je in Noord-Nederland op zoek bent naar een huis. De makelaar houdt de markt voor je in de gaten en kan je een seintje geven als er een huis in verkoop komt dat voldoet aan je wensen en past bij je budget. De makelaar gaat mee als je het huis gaat bezichtigen en kan je wijzen op gebreken of achterstallig onderhoud wat extra geld gaat kosten. Hier kun je het bod op het huis aanpassen. Ook het energielabel is belangrijk. Als je je huis nog grondig moet verduurzamen dan moet je rekening houden met extra kosten. Hiervoor kun je overigens vaak wel extra geld lenen binnen je hypotheek.

Laat je omgeving weten dat je op zoek bent

Als je familie en vrienden laat weten dat je op zoek bent naar een huis, dan kunnen zij je wellicht ook tippen. Wie weet verkoopt een collega, vriend of iemand in de straat een huis wat mogelijk geschikt is voor jou. Als je dat eerder weet dan de rest van de wereld, kun je wellicht onderling tot overeenstemming komen. Een verkoper die geen makelaar hoeft in te schakelen bespaart kosten en is sneller van het huis af. Dat is dus een win-win situatie waar beide partijen uiteindelijk voordeel van hebben. De verkoop kan in zo’n geval binnen een paar weken rond zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen