Kosten verduurzamen woning

Kosten verduurzamen woning

Het kabinet investeert meer in het verduurzamen van woningen, zodat iedereen mee kan doen. Het verduurzamen van je woning leidt vaak tot energiebesparing, een vermindering van de CO2-uitstoot en een verhoging van de woningwaarde. Echter, er hangt ook een flink prijskaartje aan je huis verduurzamen. Hoeveel je woning verduurzamen kost, hangt af van  de aanpassingen die je kiest. Dit artikel biedt een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende verduurzamingsmaatregelen.

Woning isoleren kosten

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om je woning te verduurzamen. Huisisolatie houdt in dat materialen die warmte goed vasthouden, zoals glaswol of piepschuim, worden aangebracht in muren, daken en vloeren van je huis. Dit zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten, waardoor je huis comfortabeler wordt en energie-efficiënter. De kosten variëren afhankelijk van het type isolatie.

  • Spouwmuurisolatie: Spouwmuurisolatie houdt in dat het isolatiemateriaal wordt aangebracht in de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van een huis, bekend als de spouw. Dit kost gemiddeld tussen €15 en €30 per m².
  • Dakisolatie: Dakisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van het dak van je woning om warmteverlies te verminderen. De kosten hiervan zijn ongeveer €40 tot €60 per m² voor buitenisolatie.
  • Vloerisolatie: Vloerisolatie betreft het plaatsen van isolerend materiaal onder de vloer van je huis om warmteverlies tegen te gaan en het binnenklimaat comfortabeler te maken. Dit kost circa €25 tot €40 per m².

Kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire vorm van verduurzamen. Ze zijn duurzaam omdat ze schone, hernieuwbare energie opwekken uit zonlicht, wat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert en de CO2-uitstoot verlaagt. Een standaard zonnepaneelsysteem kost gemiddeld tussen de € 4.000 – € 5.000, maar je betaalt er geen btw op. De terugverdientijd is afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte energie, maar ligt gemiddeld rond de 7 jaar.

Kosten warmtepomp

Een warmtepomp helpt bij het verduurzamen van je huis doordat het op een energie-efficiënte manier warmte uit de omgeving (lucht, water of grond) haalt om je huis te verwarmen. Een warmtepomp is een duurzame vervanging voor een traditionele cv-ketel. Hier zijn de gemiddelde kosten van verschillende warmtepompen.

  • Lucht-lucht warmtepomp: Gemiddeld tussen €4.000 en €7.000. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt of koelt binnen lucht.
  • Lucht-water warmtepomp: Ongeveer €5.000 tot €8.000. Dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen voor verwarming en tapwater.
  • Water-water warmtepomp: Gemiddeld tussen €10.000 en €15.000. Deze haalt warmte uit grondwater voor verwarming en warm tapwater.
  • Grond-water warmtepomp: Rond de €15.000 tot €25.000. Dit type gebruikt warmte uit de bodem om water te verwarmen voor verwarmingssystemen en tapwater.

Woning verduurzamen financieren

Het verduurzamen van je woning is een investering die niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar op de lange termijn ook financieel voordelig kan zijn door lagere energiekosten. Hoewel de initiële kosten hoog zijn, kun je de kosten op lange termijn terugverdienen. Heb je op dit moment onvoldoende spaargeld achter de hand, dan kun je geld lenen om het verduurzamen van je woning te financieren. De beste keuze hierbij is het afsluiten van een persoonlijke lening. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Met een persoonlijke lening weet je vooraf precies waar je aan toe bent”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. . “Zowel de rente als looptijd van een persoonlijke lening staan vast, waardoor je precies weet wanneer je klaar bent met het terugbetalen van je lening. En gebruik je een persoonlijke lening voor het verbeteren van je eigen woning, dan is de rente bovendien aftrekbaar van de belasting.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen