Zijn groendaken waar voor je geld?

Zijn groendaken waar voor je geld?

In onze zoektocht naar meer duurzaamheid en respect voor het milieu is er in de constructiesector een waardig alternatief gevonden voor dakbedekking: een groendak. Groendaken zijn vaak wel wat duurder dan de traditionele dakbedekking, maar toch kiezen steeds meer mensen hiervoor. Maar is het zijn geld wel waard?

Groene daken hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Als je deze vraag echter vanuit een puur financieel oogpunt benadert, mis je misschien het grotere geheel als het gaat om het aanleggen van een groendak. Hoe bepaal je of de kosten van een groendak snel worden omgezet in rendement op de initiële investering. Dat is voer voor discussie.  Maar groene daken bieden veel tastbare financiële voordelen waarvan je kunt genieten vanaf het moment dat je er een aanlegt. Ze verlengen bijvoorbeeld de levensduur van het dak door het UV-licht uit te schakelen, wat vaak een reden is waarom een ​​dak niet aan zijn levensverwachting voldoet. Groene daken houden direct schadelijk UV-licht tegen dat het waterdichte gebied van het dakoppervlak bereikt. Vanuit deze invalshoek geanalyseerd kan de financiële besparing behoorlijk substantieel zijn. 

Zijn groendaken waar voor je geld?

Besparen op energiefactuur

Ook de besparing op de energierekening is snel zichtbaar. Groene daken fungeren als een briljante isolator, die het gebouw koel houdt in de zomer en warmer in de winter. Dit kan het energieverbruik van een gebouw aanzienlijk verminderen, zelfs nog meer als er een extensief dak wordt aangelegd. Wanneer hiermee rekening wordt gehouden over een aantal jaren kunnen groene daken een aanzienlijke besparing opleveren op de energierekening. 

Zijn groendaken waar voor je geld?

Verhogen van waarde van woning

Een groen dak kan ook bijdragen aan de waarde van een woning. Bovendien is een groendak esthetisch aantrekkelijk, wat kan bijdragen aan de uitstraling van een gebouw. Dit kan vaak helpen bij de verkoop van een woning, waardoor een betere prijs kan worden bereikt. Zolang het maar goed wordt onderhouden natuurlijk. 

Zijn groendaken waar voor je geld?

Je draagt bij aan een beter milieu

Dit is eerder een positief effect die niet meteen financieel voelbaar is, maar wel als een investering kan worden gezien op je gemoedsrust en gezondheid. Een steeds groter deel van de bevolking is milieubewust. Met een groendak investeer je in een beter milieu. Dat heeft ook persoonlijke voordelen in de zin dat je kan genieten van een betere luchtkwaliteit en dus ook betere gezondheid. 

Leg je een groendak als bedrijf, dan kan je er wel financiële voordelen van plukken. Steeds meer klanten bedrijven zullen waarderen dat je je inzet voor het verminderen van de CO2-uitstoot waardoor ze voor dergelijke bedrijven zullen kiezen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen