Waarom kiezen voor een haag in je tuin?

Waarom kiezen voor een haag in je tuin?

Het is bekend dat planten en bomen de koolstofdioxide in de atmosfeer verminderen. Het is echter minder bekend dat ze geluidsoverlast verminderen en nog minder bekend hoe planten overstromingen tegengaan, wat een toenemend probleem is in ons land.

Verhoog je privacy

Hoge heggen zoals een taxus bij Hoge Hagen bieden privacy langs eigendomslijnen, en op grotere percelen creëren ze verborgen ruimtes voor ontspanning, meditatie en zelfs ontmoetingen en sociale functies. Als je luidruchtige (of nieuwsgierige) buren hebt, of als je eigendom aan een drukke weg grenst, kunnen dichte hagen ook geluidsoverlast dempen. 

Verbeter de luchtkwaliteit

Het is bewezen dat de huidige slechte luchtkwaliteit in veel gebieden onze gezondheid aantast en bijdraagt ​​aan verschillende luchtwegaandoeningen. Hagen met ruwe, geschubde en harige bladeren vangen de kleine stofdeeltjes op, die vervolgens worden weggespoeld in de regen of op de grond vallen als de bladeren vallen, waardoor we het niet meer inademen.

Help lokale overstromingsrisico’s te verminderen

Door klimaatverandering is de kans op overstromingen aanzienlijk groter. En de kans wordt alleen maar groter. Dat is rampzalig wanneer het van invloed is op het leven, het levensonderhoud en natuurlijk de gezondheid en het welzijn van mensen. Overstromingen van rivieroevers en riolen is een grote oorzaak van overstromingen in bevolkte gebieden. 

Als we ons landschap echter veranderen door minder beton, asfalt en heggen, bomen en planten te gebruiken, zullen ze veel effectiever zijn in het absorberen van water dan het laten ophopen. 

Je bespaart geld

Er zijn recentelijk aanwijzingen dat minder beton geld bespaart. Dit komt door minder reparaties door overtollige waterschade door overstromingen. Het planten van hagen voegt vaak waarde toe aan huizen, aangezien tuinieren momenteel enorm populair is sinds het begin van de pandemie. Een beukenhaag kopen is over het algemeen ook goedkoper om te plaatsen dan omheiningen, muren en andere erfafscheidingen.

Misdaadpreventie

Hoewel een hoge schutting of muur moeilijk te beklimmen is, is het niet onmogelijk en kunnen schuttingpanelen worden verwijderd. Bepaalde soorten hagen hebben echter dichte begroeiing en lange doornen die het bijna onmogelijk maken om er zonder verwondingen overheen of doorheen te klimmen. Doornige of stekelige heggen zijn enorm onaangenaam voor inbrekers of indringers. Misdaadcijfers zijn dan ook lager in groene gebieden. 

Weinig onderhoud

Alle heggen hebben enig onderhoud nodig, maar hekken moeten worden geverfd en de panelen moeten tijdens hun levensduur worden vervangen als ze verrot zijn of door de wind zijn beschadigd. Hekken hebben misschien minder onderhoud nodig dan een haag, maar als je rekening houdt met de kosten, de visuele aspecten, de aantrekkingskracht voor het milieu en de duurzaamheid, denken we natuurlijk dat een haag over het algemeen de betere optie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen