Zelf je huis verbouwen: Zo wordt het een succes

Zelf je huis verbouwen: Zo wordt het een succes

Het tv programma ‘Help mijn man is klusser’ trekt altijd veel kijkers. Iedereen wil graag zien hoe het huis van de deelnemers aan het programma in een puinhoop is veranderd omdat het klussen in huis hopeloos uit de hand liep. Maar hoe pak je het dan wel aan? Klussen is niet zomaar iets en als de zaken flink tegenzitten dan kan het zomaar gebeuren dat ook jouw huis in een bouwput verandert en dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Maak een planning

Als je in huis wilt gaan klussen en er zijn meerdere dingen die moeten worden aangepakt dan is het belangrijk om een planning te maken. Wat moet er allemaal gebeuren? Maak daar een lijst van en bepaal de volgorde van de klussen. Je werkt normaal gesproken van boven naar beneden. Zowel qua verdieping als per ruimte. Dus eerst het plafond witten en dan pas een vloer leggen. Het klinkt zo logisch, maar lang niet iedereen denkt er goed over na. Als je de klussen op een rijtje hebt staan bepaal je wat je zelf kunt en welke werkzaamheden je eventueel wilt uitbesteden. Sommige dingen, zoals een ruimtebesparende trap plaatsen, lijkt soms simpeler dan het is.

Pak één project tegelijk aan

Ook dit lijkt een open deur, maar begin niet in drie kamers tegelijk met klussen. Klussen in huis doe je kamer voor kamer. Zorg dat je de spullen in huis hebt voordat je aan de slag gaat. Je kunt vandaag de dag van alles online bestellen en thuis laten bezorgen, zoals bij Houtenladders, maar ook verf, vloeren en kozijnen kun je thuis laten afleveren. Veel kun je bovendien op maat laten maken zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Bedenk goed wanneer je gaat klussen

Als je in de zomer een vloer wilt leggen op je benedenverdieping dan kun je de meubels eventueel buiten zetten als het mooi weer is. In de winter is dat een stuk lastiger. De winter leent zich meer voor schilderwerk, want de verf droogt goed als de kachel brandt. In de winter kun je beter geen kozijnen gaan vervangen want dan zit je in de kou als het oude kozijn eruit gaat en het nieuwe er nog niet in zit. Renovatie van het dak is ook een klus die je het beste in de zomer kunt plannen. De kans dat de werkzaamheden dan moeten worden uitgesteld vanwege slecht weer is een stuk kleiner.

Het kostenplaatje

Maak een duidelijke begroting van alle kosten. Het is bijzonder frustrerend als je niet verder kunt met een klus omdat het geld deze maand op is. In Griekenland worden vaak huizen gebouwd in een meerjarenproject. Steeds als er geld is wordt er weer wat aan het bouwsel gedaan. Maar als je niet oneindig aan het klussen wilt zijn, dan begin je er pas aan als je de klus in zijn geheel kunt financieren. Natuurlijk kun je wel deelprojecten doen, mits die los van elkaar kunnen worden afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen