Stoffen bloemen maken

Stoffen bloemen zijn ontzettend leuk als decoratie: versier kussens, (kinder)kleding, haarelastiekjes, vazen, stoffen servetten of maak er leuke koelkastmagneten van. Je kunt alle kanten op. Hier lees je wat je nodig hebt en krijg je een korte instructie hoe je ze gemakkelijk maakt. Succes gegarandeerd!Stoffen bloemen

Stoffen bloemen: wat wil je precies?

Beslis eerst hoe groot de bloemen moeten zijn. Met het patroon maak je bloemen met een doorsnede van 5,7 cm (2,25 inch). Maar je kunt dit patroon natuurlijk ook groter of kleiner maken.

Kijk vervolgens waarvoor je de bloemen wilt gebruiken.

 • Zijn ze bedoeld als vrolijke versiering? Dan zijn diverse kleuren en drukke patronen een goede keus. Kijk eens bij ColourLovers voor mooie kleurencombinaties.
 • Of wil je er juist een nette en stijlvolle decoratie van maken? Kies dan voor een rustige effen kleur (wit of pasteltinten).

Bepaal ook of de bloemen intensief gebruikt zullen worden, zoals op kleding of gebonden op een haarelastiekje. In dat geval kunnen ze het nog wel eens zwaar te verduren krijgen. Hoewel je meestal meteen denkt aan stof, is vilt in dit geval waarschijnlijk een betere keuze. Dit is een stevig alternatief en de bloemen zullen daarnaast ook beter hun vorm behouden, zoals te zien is op bovenstaande foto.
Kies je toch voor stof, gebruik dan een zo dik mogelijke stof.

Stoffen bloemen: benodigdheden

Leg het volgende klaar:

Benodigdheden stoffen bloemen

 • Verschillende kleuren en/of patronen stof of vilt
 • Draad in dezelfde kleur
 • Naald
 • Patroon
 • Eventueel: platte magneetjes van circa 0,5 cm breed en 0,2 cm dik

Stoffen bloemen: zo doe je dat

Neem de volgende stappen:

 1. Trek per bloem drie keer het bloemblaadje over vanuit het patroon en knip ze uit.
 2. Trek éénmaal de bloemkern (het platte strookje in het patroon) over en knip dit uit. Knip ook om de 3 mm een kleine inham in deze kern, om zo een soort langwerpige franje te maken.
 3. Leg de drie bloemblaadjes in een bloemvorm, plaats de kern in een rondje eroverheen. Leg eventueel de magneet tussen het middelste en achterste blaadje.
 4. Stik dit pakketje aan elkaar. Gebruik dezelfde kleur draad als de bloemkern. In het geval van het magneetje, is het gemakkelijker om het pakketje eerst voor 3/4 dicht te stikken, vervolgens pas het magneetje ertussen te schuiven en dan de rest dicht te stikken.
 5. De bloem is nu klaar! Naai het eventueel nog als decoratie aan het kledingstuk, ander textiel, haarelastiekje of wat dan ook.

Dit artikel is gebaseerd op het geweldige idee van Molly´s Sketchbook. Heb je aanvullingen of extra tips voor het maken van vilten of stoffen bloemen? Deel ze met alle lezers via onderstaand reactieformulier.

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen