Dit kun je doen om je woning snel te verduurzamen

Woningeigenaren zien soms op tegen de noodzaak hun woning te verduurzamen. Zeker als je in een oudere woning woont kan het heel wat voeten in de aarde hebben om het huis energiezuiniger te maken. En dan hebben we het niet alleen over de rompslomp maar vooral ook over de kosten. Als huiseigenaar moet je in sommige gevallen rekening houden met een investering van tienduizenden euro’s. Het goede nieuws is dat dit niet allemaal tegelijk hoeft. En er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidie. Isolatie is heel belangrijk. Een huis waarvan het dak, de vloer en de spouwmuren zijn geïsoleerd is al een stuk zuiniger als het om de stookkosten gaat. Maar daarnaast kun je nog meer doen.

Investeer in zonnepanelen

Op vrijwel elk dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Alleen bij zeer oude huizen is het verstandig om eerst te overleggen voordat je een bestelling doet voor zonnepanelen. Ook als het dak niet op het zuiden ligt kunnen zonnepanelen in Almere een aanvaardbaar rendement opleveren. Hoe hoog het rendement is, hangt af van de kwaliteit van de zonnepanelen. Door ze minimaal eens per jaar schoon te maken of dit te laten doen kun je het rendement ook op de langere termijn zo optimaal mogelijk houden. Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt kun je deze terug leveren. Let wel op: er zijn energiemaatschappijen die hiervoor kosten in rekening brengen. Dan is er dus sprake van negatief rendement.  Er wordt gezocht naar mogelijkheden om de stroom op te slaan zodat je die zelf kunt aanspreken op momenten dat je tekort komt vanwege te weinig zonuren.

Schakel een betrouwbare installateur in

Bij verduurzaming kun je sommige dingen zelf doen, zoals het isoleren van het dak. Dit kan namelijk ook door aan de binnenzijde van het dak isolerende platen aan te brengen. Maar het installeren van zonnepanelen kun je beter aan een professional overlaten, zoals Atlas Power. Zij installeren zonnepanelen en ook laadpalen voor elektrische auto’s. Want ook door elektrisch te gaan rijden draag je bij aan een schoner milieu. In huis kun je ook nog overstappen van centrale verwarming op gas naar een elektrische warmtepomp. Deze kan hybride zijn. Dan wordt de cv-ketel ingeschakeld als de warmtepomp het huis niet voldoende warm kan stoken. Maar in een goed geïsoleerde woning is een elektrische warmtepomp meestal voldoende.

Energieneutraal in 2050

Als het aan de overheid ligt is Nederland in 2050 aardig op weg naar een samenleving die energieneutraal is. Een eerste stap is het uitbannen van auto’s die op fossiele brandstof rijden. Maar of het haalbaar blijkt dat iedereen vanaf 2030 alleen nog een nieuwe elektrische auto kan kopen is nog niet helemaal zeker. Er zijn nog lang niet voldoende laadpalen. Bovendien liggen de prijzen voor elektrische auto’s nog fors hoger dan van auto’s op benzine of diesel. Vooral het bedrijfsleven ervaart dit nog als een drempel, want elektrische bestel- en vrachtwagens zijn drie keer zo duur dan hun equivalenten op diesel of benzine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen