Duurzaam verlichten: waar moet je aan denken?

Duurzaam verlichten: waar moet je aan denken?

Van welke lampen maak jij gebruik in huis? Ben je al volledig over op led? Of hangen er enkel nog conventionele lampen? Hoe gebruik je deze? En belangrijker nog: hoeveel elektriciteit verbruik je jaarlijks enkel aan het verlichten van de woning? Dat laatste is misschien even een werkje om uit te zoeken, maar het resultaat zal je wellicht versteld doen staan. 


Zeker gedurende de wintermaanden staat de verlichting in huis nou eenmaal veel aan. Nog heel even en dan begint de herfst alweer. Dat betekent dat het langzaam weer vroeger donker wordt en we binnenkort dus ook de verlichting in huis weer langer en sneller aan zullen zetten. Dit is dan ook hét moment om veranderingen door te voeren. In deze tijd van hoge energieprijzen en meer aandacht voor het milieu willen we nou eenmaal duurzamer leven. Maar op het gebied van duurzaam verlichten bestaan nogal wat misverstanden. Want wat werkt nou echt? Waar moet je precies aan denken? Hieronder volgen enkele tips om je op weg te helpen. 

Schakel volledig over op led verlichting 


Maak je nu nog gebruik van halogeenlampen in huis? Dan is hier de grootste winst te behalen. Het is geen geheim dat led verlichting vele malen zuiniger is. Toch laten mensen zich weerhouden om deze verandering door te voeren. Met name doordat de aanschafprijs van led veel hoger is. Besef echter goed dat hier een langere levensduur tegenover staat. Om nog maar te zwijgen over het lagere energieverbruik. Op de lange termijn ben je dus gegarandeerd goedkoper uit. Alle lampen in huis vervangen voor led is nu misschien een investering, maar uiteindelijk verdien je dit dubbel en dwars terug. 

Wist je dat ledlampen ook nog eens in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn? Je kunt zelfs ledstrips gebruiken om bepaalde plekken te accentueren en de woning modern te verlichten. Mogelijkheden genoeg om jouw woning extra sfeer te geven en tegelijkertijd duurzamer te verlichten. 

Laat lampen niet onnodig aan staan 

Dit lijkt misschien een open deur. Toch mogen we deze tip niet ongenoemd laten. Nog veel te vaak branden lampen onnodig lang. Bijvoorbeeld in een lege ruimte of wanneer we naar het werk gaan en vergeten om alles uit te schakelen. Zonde! Zorg er daarom altijd voor dat je de lampen uitschakelt bij het verlaten van een ruimte. Je zou eventueel kunnen overwegen om de lamp op een sensor aan te sluiten. Zeker in ruimtes waar je slechts kort verblijft. Zo weet je zeker dat deze niet onnodig aan blijft staan. 

Haal meer daglicht in huis 

Hoe meer daglicht er in huis komt, hoe minder je de lampen hoeft te gebruiken. Open daarom altijd alle gordijnen en probeer zo min mogelijk grote meubels voor de ramen te plaatsen. Op die manier profiteer je van zo veel mogelijk licht. Door hier slim gebruik van te maken, hoeven de lampen minder lang aan. Dat levert uiteindelijk zeker een flinke besparing op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen