Welke soorten dakbedekking zijn er?

Welke soorten dakbedekking zijn er?

In Nederland zijn we nog altijd gewend aan de rode pannendaken. Die worden dan ook vaak als typisch Nederlands gezien. Dat klopt niet helemaal, ook in andere landen worden dakpannen toegepast op schuine daken. Het voordeel van een pannendak is dat je de dakpannen per stuk kunt vervangen. Als er een dakpan kapot is dan kun je die vervangen zonder dat je meteen een groot deel van het dak moet vernieuwen. Datzelfde voordeel heb je als bij een storm een aantal dakpannen naar beneden komen.

Bitumen daken

Nieuwe woningen worden vaak voorzien van een bitumen dak. Bij Zinkunie kan deze dakbedekking online worden besteld. Het is leverbaar in diverse soorten en zowel in zwart als in wit. De kwaliteit hangt uiteraard samen met de levensduur. Die ligt tussen de 30 en 60 jaar. Bitumen werkt isolerend en is gemakkelijk in onderhoud. Ook kun je een bitumen dak prima combineren met zonnepanelen. Als je kiest voor wit dan hebben de panelen iets meer opbrengst omdat het zonlicht wordt weerkaatst.

Moderne dakbedekking

Je kunt ook kiezen voor moderne nieuwe materialen om je dak mee te laten bedekken. Zo is er TPO dakbedekking die deels bestaat uit glasvezel. Ook EPDM en POCB dakbedekking kunnen worden toegepast. Soms is dit afhankelijk van het soort dak. Het maakt verschil of het huis een plat of schuin dak heeft. Moderne materialen zijn vaak wat duurder in aanschaf maar ze gaan wel vele tientallen jaren mee en geven de woning uiteraard een fraaie en moderne uitstraling.

Het groendak is in opkomst

Het is vandaag de dag heel modern om je huis te laten voorzien van een zogenaamd groendak. Op het dak wordt speciaal geselecteerde beplanting aangebracht. Die draagt bij aan de biodiversiteit. De planten trekken insecten aan die door vogels worden gegeten. Daarnaast zorgt deze dakbedekking ervoor dat het hemelwater gedoseerd wordt afgevoerd. Een groendak vraagt, anders dan je misschien denkt, niet eens zo veel onderhoud. Vooral in nieuwe woonwijken wordt hier vaak voor gekozen, soms in combinatie met groen langs de gevels. Dit draagt ook bij aan verkoeling en aan het opvangen van CO2 uit de lucht. Als je een koopwoning hebt dan kun je in principe zelf kiezen voor een groendak. Maak je deel uit van een vereniging van eigenaren dan is er meestal vooraf toestemming nodig.

Het romantische strodak

Oude boerderijen maar soms ook moderne woningen kunnen voorzien zijn van een strodak. Dit vraagt speciale kennis en wordt dan ook door hierin gespecialiseerde bedrijven aangelegd en onderhouden. Natuurlijk geeft een strodak risico bij brand. Maar het geeft een woning wel extra charme. En stro is natuurlijk bij uitstek geschikt om de warmte in huis vast te houden.

Advies over dakrenovatie

Als het dak van je woning moet worden gerenoveerd is het verstandig om deze klus aan een ervaren dakdekkersbedrijf uit te besteden. Zij kunnen je adviseren over de uit te voeren werkzaamheden. Ook voor onderhoud van je dak kun je een vakman inschakelen als je het niet ziet zitten om dit zelf te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen