Wat zijn de beste plaatsen voor airco in huis?

airconditioning

Een airco in huis is aan de dag van vandaag geen overbodige luxe. Zeker tijdens de zomermaanden kan het in ons land behoorlijk warm worden. Door de opwarming van de aarde zal het mogelijk in de toekomst ‘s zomers alleen nog maar warmer worden. Heb jij nog airconditioning in huis? Bekijk dan eens wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn. Door te investeren in een goed energiezuinig airconditioning systeem blijft het ook tijdens hete zomerdagen aangenaam koel in huis. Een huis beschikt vaak over meerdere ruimtes, dus wat zijn dan eigenlijk de beste plaatsen voor een airco in huis? 

Begin met de juiste plaats van de buitenunit 

De plaats van de binnenunit van het airconditioning systeem is belangrijk, maar wist je dat de plaats van de buitenunit minstens zo belangrijk is? Je wilt deze unit waarschijnlijk het liefst uit het zicht hebben. Zo’n vierkante kast aan de gevel van je woning is namelijk niet zo’n fraai zicht. Daarnaast is het ook belangrijk dat de buitenunit vrij hangt of staat. Dit betekent dat er niet teveel bomen, hoge daken, plantenbakken of andere obstakels in de buurt aanwezig moeten zijn. Wanneer de buitenunit namelijk vrij hangt, ontstaat er een optimale aan- en afvoer van de luchtstroom. Tevens is het belangrijk dat de buitenunit op een schaduwrijke plek gehangen wordt. Wanneer de buitenunit namelijk in de volle zon hangt, zal deze veel meer energie verbruiken om koude lucht te produceren. 

Kies altijd een neutrale plaats 

Zeker wanneer het om de binnenunit van een airconditioning systeem gaat, is het belangrijk dat deze op een neutrale plaats gemonteerd wordt. Probeer zo’n binnenunit nooit in de buurt van ramen, deuren of warmtebronnen zoals een oven te plaatsen. Wanneer je dit namelijk wel doet bestaat de kans dat het systeem te laat of juist te snel wordt ingeschakeld. De binnenunit van een airco is namelijk voorzien van allerlei sensoren. Om ervoor te zorgen dat deze sensoren optimaal kunnen functioneren is het belangrijk dat deze unit nooit in de buurt van luchtstromen of warmtebronnen geplaatst wordt. 

Hang de binnenunits zo hoog mogelijk op

Warme lucht stijgt, en koude lucht daalt. Om ervoor te zorgen dat het airconditioning systeem in je woning zo optimaal mogelijk werkt, is het belangrijk om in ieder geval de binnenunits van het systeem zo hoog mogelijk op te hangen. Zorg er wel voor dat je het hoogteverschil in combinatie met de buitenunit zoveel mogelijk beperkt om optimaal van het systeem te profiteren en zo min mogelijk energie te verbruiken. Twijfel je nog over de aanschaf van airconditioning in je huis? Bekijk dan eens de andere manieren om jouw woning effectief te verkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen