Een fijn gazon: voordelen van kunstgras

Vaak zitten we in de tuin te genieten (als het even kan zonder televisie of tablet/smartphone). Voor een gezin is een tuin erg belangrijk en het gazon moet dan ook aan veel eisen voldoen. Maar wat is nu het beste gazon voor jou: een kunstgras gazon of een echt gazon? Bekijk de voordelen van kunstgras.

Voordelen kunstgras

ZachtVoordelen kunstgras

Kinderen willen onbezorgd spelen op het gras, het liefst zonder dat hun knieën over het gras schuren. De meeste kunstgras soorten zijn veel zachter dan echt gras waardoor kunstgras voor kinderen (en huisdieren) veel fijner is.

Minder brandbaar

Kunstgras brandt minder snel dan echt gras, waardoor bijvoorbeeld barbecueën of een vuurkorf op kunstgras veiliger is. Een feestje of barbecue met vrienden is dus geen probleem en kunstgras ziet er na het feestje nog steeds hetzelfde uit.

Duurzame investering

Kunstgras is een stuk duurder dan gewoon gras, al is kunstgras ook in veel verschillende prijsklassen te koop. Echt gras moet om de paar jaar vervangen worden omdat het kaal is of vol zit met bruine plekken. Kunstgras kun je beter zien als een lange termijn investering, aangezien kunstgras jarenlang meegaat. Daarbij hoef je met kunstgras niet meer de hele zomer het gras te besproeien, wat niet alleen zorgt voor een minder hoge waterafrekening, maar dit bespaart ook het milieu. Kunstgras is dus een duurzame investering, die je er na een tijd gemakkelijk uithaalt.

KunstgrasOnderhoudsvriendelijk

Echt gras moet gemaaid, besproeid en bemest worden. Je moet zorgen voor een tuinman of vervanging tijdens de vakantie en het onkruid moet eens in de zoveel tijd gewied worden. Zodra de eerste zonnestralen doorkomen wil je natuurlijk het liefst direct van de tuin kunnen genieten, in plaats van dat het gazon eerst nog ‘zomerklaar’ gemaakt moet worden. Kunstgras is ook niet geheel onderhoudsvrij, maar is wel onderhoudsvriendelijk. Kunstgras hoeft alleen maar opgeborsteld te worden wanneer het wat plat gelopen is.

Realistische uitstraling

Gelukkig heeft kunstgras tegenwoordig geen neppe uitstraling meer. Natuurlijk zijn er nog goedkopere varianten die er niet heel realistisch uitzien, maar de nieuwste kwalitatieve soorten kunstgras zijn niet meer van echt gras te onderscheiden. Kunstgras is niet alleen mooi als het net gelegd is, maar blijft jarenlang mooi. Er komen geen kale of bruine plekken in het kunstgras en het is ook geen probleem om er een lange tijd een schommel of zwembad op te plaatsen. Nogmaals, de platte kunstgrassprieten zijn gemakkelijk op te borstelen.

Andere voordelen kunstgras én echt gras

Voordelen kunstgras:

  • kan het hele jaar door gelegd worden;
  • is UV bestendig, en
  • is een fijn gazon voor mensen die niet tegen graspollen kunnen.

Voordelen echt gras:

  • kan natuurlijk weer aangroeien;
  • ruikt lekkerder, en
  • verteert vogelpoep of haren in het gras. Gelukkig zijn er goede schoonmaakmiddelen om dit eenvoudig uit het kunstgras te verwijderen.

Of je nu met het hele gezin gebruikt maakt van het gazon of in je eentje, een kunstgras gazon biedt veel voordelen voor je tuin. Er zijn veel verschillende soorten kunstgras op de markt, waardoor er altijd een soort kunstgras is die bij jouw wensen en je tuin past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen