Verzorgingstips over Alocasia kamerplanten

Verzorgingstips over Alocasia kamerplanten

Alocasia kamerplanten staan bekend om hun opvallende en prachtige bladeren. De brede hart- of pijl puntvormige, getextureerde bladeren kunnen platte of golvende randen hebben en beschikken over een kenmerkende nerf die vaak crèmekleurig is en een sterk contrast vormt met het diepe groen van het blad. Alocasia’s zijn zeer indrukwekkend. Deze plant trekt je aan met zijn opvallende uiterlijk en onmiskenbare charme en voegt moeiteloos stijl toe aan elke bijzettafel of boekenkast.

Het is gemakkelijker om de alocasia te verzorgen, zoals alle kamerplanten, als je meer weet over haar oorsprong. Het zijn subtropische planten uit Azië en Oost-Australië. In de natuur groeien deze planten onder een boomkruin, zodat de alocasia van nature grote bladeren ontwikkelt die haar een voorsprong geven op andere planten als het gaat om het opvangen van zonlicht. Sommige soorten alocasia groeien uit tot enorme planten met uitzonderlijk grote bladeren. Er zijn ook kleinere soorten (Jewel Alocasia’s) verkrijgbaar, die beter hanteerbaar zijn en uw huis niet overnemen als de ruimte een probleem is. Verwacht dat uw alocasia tijdens de warmere maanden zal woekeren. Deze snelgroeiende kamerplanten kunnen bij actieve groei bijna wekelijks nieuwe bladeren produceren. Alocasia zal standhouden tot het volgende groeiseizoen, wanneer het weer koud wordt.

Onder de juiste omstandigheden zal uw alocasia bloeien. De bloemen hebben een schutblad en spadix, maar worden meestal verborgen door de bladeren. Het blad van de alocasia is de echte showstopper.

Licht

Alocasia’s passen zich goed aan en kunnen een scala aan licht aan, van weinig tot helder indirect licht. De hoeveelheid licht die de plant krijgt, bepaalt hoe snel hij groeit. Als je wilt dat je plant actief nieuwe bladeren uitblaast en de grote bladeren produceert waar hij bekend om staat, zorg er dan voor dat de alocasia op een plek staat waar hij veel helder indirect licht kan ontvangen. De plant zal overleven, maar niet zo snel groeien als hij in een ruimte met minder licht staat. Als u uw alocasia in de warmere maanden naar buiten brengt, zet hem dan op een plek met gedeeltelijke schaduw. Direct zonlicht zal de bladeren verbranden.

Water geven

Geef alocasia kantoorplanten water als de bovenste centimeters van de grond droog zijn. Alocasia’s hebben een gemiddelde waterbehoefte. Een gelijkmatige vochtigheid is ideaal. Alocasia’s drogen graag gedeeltelijk uit tussen twee waterbeurten, maar ze houden niet van drassig water. Geef tijdens de koudere maanden minder water als de plant niet actief groeit.

Grond

Alle alocasia houden van losse, voedselrijke potgrond. Gebruik een grondmedium dat vocht kan vasthouden maar ook overtollig water kan afvoeren om wortelrot te voorkomen. De meeste voorgemengde bodems volstaan. Zorg voor voldoende organisch materiaal, zoals kokosvezel, veenmos of versnipperde bladeren, en vermijd grond die vochtvasthoudende kristallen bevat. Als uw grond te snel draineert, adviseren wij uw alocasia te verpotten in een compostrijk grondmengsel, met minder drainagemateriaal. Leer hoe u uw eigen universele grondmengsel kunt maken voor al uw kamerplanten!

Temperatuur

Als subtropische plant geven alocasia de voorkeur aan warmere temperaturen, meer in overeenstemming met hun natuurlijke omgeving. Een gemiddelde kamertemperatuur van meer dan 60°F is voldoende! Als je je alocasia tijdens de warmere maanden op een terras of buitenplaats zet, zorg er dan voor dat je haar ruim voordat de temperatuur onder de 50 graden Fahrenheit zakt weer naar binnen haalt. Plaats de plant niet in de buurt van een buitendeur, een tochtig raam of voor een airco of verwarming. Deze temperatuurschommelingen kunnen de groei remmen en mogelijk de bladeren beschadigen. Denk eraan dat alocasia in de koudere maanden in rust gaan. Hoewel ze niet al hun bladeren verliezen, stoppen ze met groeien en moeten ze bij iets lagere temperaturen worden gehouden, zodat ze van hun rusttijd kunnen genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen