Zelf schakelaars in huis aansluiten: hoe doe je dat?

Zelf schakelaars in huis aansluiten: hoe doe je dat?

Als je zelf redelijk handig bent, kun je een hoop kosten besparen door dingen in huis zelf te doen. Ga je starten met een verbouwing, dan is het bijna altijd nodig om elektriciteit aan te leggen of bestaande schakelaars te vervangen. Het kan ook zijn dat je bestaande groepenkast uit moet worden gebreid. Gelukkig is het aansluitschema van schakelaars relatief eenvoudig. Maar hoe werkt het dan precies? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

Wat is een schakelaar?

Schakelaars zijn onderdelen van elektrische netwerken die elektrische stroom kunnen onderbreken door de geleiding ervan te verbreken. Ze worden het meest gebruikt voor het aan- en uitzetten van lampen. Het maken en breken van de verbinding is onderdeel van een schakeling en kan handbediend zijn, maar kan ook mechanisch worden geactiveerd. Als er sprake is van een eenvoudige schakelaar, heeft deze meestal een bruine en zwarte draad. De bruine is de fasedraad en de zwarte de schakeldraad.

Hoe sluit je een schakelaar aan?

Het is nogal een verschil of je een enkelpolige schakelaar aan wil sluiten of een dubbelpolige schakelaar. Een dubbelpolige schakelaar wordt vooral gebruikt voor ruimtes die vochtig kunnen worden, zoals een badkamer of een toilet. Ze worden ook gebruikt in ruimtes die spanningsvrij moeten worden afgewerkt. Ga je voor een goedkope standaard schakelaar, dan heeft deze niet meer dan twee draden, een bruine en een zwarte draad. Zo sluit je een eenvoudige schakelaar aan:

– Sluit de bruine draad altijd aan op een klem met de P of de L
– Je kunt de zwarte draad aan de andere kant van de schakelaar aansluiten op de 1
– Laat de nul draad naar de lamp toe lopen

Zo sluit je een tweepolige schakelaar aan:

– Onderbreek de donkerbruine elektradraad
– Onderbreek ook de zwarte draad
– Laat de nul draad via de schakelaar lopen

Een schakelaar aan laten sluiten

Twijfel je toch nog of je zelf de schakelaar aan wil sluiten of het liever door een elektricien wil laten doen? Bij twijfel is het altijd beter om dit te laten doen, aangezien het gevaarlijk werk kan zijn als je niet helemaal weet hoe je dit correct moet doen. Er zijn veel zelfstandige elektriciens die je kunt vragen, maar daarnaast zijn er veel bedrijven die schakelaars voor je aan kunnen sluiten. Het voordeel is dat je bij bedrijven ook meteen alles kunt kopen wat je nodig hebt en meerdere klussen uit kunt laten voeren, mocht dit nodig zijn. Op die manier heb je meteen een totaalpakket te pakken. Zorg wel dat je dit door een gespecialiseerd bedrijf laat doen, zoals https://nlshop.se.com. Zo weet je zeker dat dit goed gebeurd en dat je geen problemen zult ondervinden met de schakelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen