Sinterklaaskalender maken

Hoe houd jij je ongeduldige kinderen in bedwang tot pakjesavond? Kinderen hebben weinig tijdsbesef, dus iedere dag duurt te lang. Met een verrassende sinterklaaskalender kunnen ze zelf bijhouden hoe lang het nog duurt. En door iedere dag een vakje te openen, kunnen ze alvast een beetje spanning kwijt, handig!

Benodigdheden sinterklaaskalenderPepernoten in zak

Haal het volgende tevoorschijn:

 • Twee gekleurde A4 of A3 vellen (het liefst dik papier)
 • Kleurpotloden of stiften
 • Liniaal, schaar/mesje en plakstift
 • Kleine ronde stickertjes
 • Eventueel: sinterklaasstickers

Hoe maak je de sinterklaaskalender?

Het idee is dat iedere dag een vakje wordt geopend waarop je kind ziet wat er die dag gedaan mag worden. Denk aan bijvoorbeeld: schoen zetten, tekening maken voor Sinterklaas, wortel in de schoen voor het paard, iets lekkers voor Piet, etc. Dan is er ook geen discussie mogelijk. 🙂

Je gaat als volgt te werk:Sinterklaaskalender huisje

 1. Teken een simpel huisomtrek op beide vellen en knip dat uit (bijvoorbeeld de bovenste twee hoeken, zodat er een punt ontstaat). Je kunt ook kiezen voor een trap- of klokgevel.
 2. Teken kleine ramen en één grote deur in het huis. Het aantal ramen is gelijk aan het aantal dagen van de intocht van Sinterklaas tot één dag voor pakjesavond (de deur is natuurlijk gereserveerd voor pakjesavond). Je hebt nu twee identieke huizen.
 3. Teken op het ene vel een symbool in ieder raam. Dit symbool staat gelijk aan de activiteit van die dag, bijvoorbeeld de schoen zetten. Voor het gemak kan je stickers gebruiken.
 4. Maak luikjes van de ramen en deur op het andere vel (knip of snijd dus drie van de vier zijden uit). Plak ze weer dicht met de ronde stickertjes. Verbind ieder raam met pijlen, zodat duidelijk is welk volgend luikje je kind moet openmaken.
 5. Plak nu het vel met de luikjes op het vel met de symbolen. Let er wel op dat je geen lijm smeert achter de luikjes!
 6. Versier het huis eventueel verder met details en stickers.

Heb je aanvullingen of extra tips voor het maken van een sinterklaaskalender? Deel ze met alle lezers via onderstaand reactieformulier.
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen